Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
plynovod-Flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Flickr.com/rcbodden
19. februára 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

V Číne objavili najväčšie nálezisko zemného plynu v histórii

Čínska národná petrolejárska spoločnosť (CNPC) oznámila, že objavila zásoby v objeme 440 mld. m3 zemného plynu, z čoho je technicky použiteľných 308 mld. m3.

Foto: Flickr.com/rcbodden, licencia Creative Commons

Nové zásoby zemného plynu objavila spoločnosť v bloku Moxi na juhovýchode provincie Sečuán. Údajne ide o najväčší objav zemného plynu v Číne. „Nový objav predstavuje dôležitý krok v rámci rastúcej domácej spotreby zemného plynu,“ povedala Wang Xiaokun, energetická analytička z poradenskej spoločnosti Sublime China Information.  „Neustálym problémom čínsko-ruských rokovaní je cena komodity. Nové nálezisko by tento problém mohlo vyriešiť,“ dodáva.

Komerčnú výrobu z nového zdroja by mohla spoločnosť dosiahnuť do jedného roka. Podľa CNPC je denný výkon testovania na úrovni 1,1 milióna m3 a výrobné zariadenia pomôžu zvýšiť ročnú produkciu zemného plynu až na 10 miliárd m3, čo predstavuje ekvivalent ročného dovozu zemného plynu z Mjanmarska.

V minulom roku krajina spotrebovala 169 mld. m3 zemného plynu. Dovoz zemného plynu vzrástol v uplynulom roku o 25 % na 53 mld. m3. Ekonomicko-technologický výskumný inštitút predpokladá , že dovoz sa v tomto roku zvýši o 18,9 % na 63 mld. m3. Člen Inštitútu Duan Zhaofang odhaduje, že Čína spotrebuje v tomto roku 186 mld. m3 zemného plynu, čo predstavuje nárast o 11 %.

Nie všetci odborníci sú však z objavu nového ložiska nadšení. Energetická analytička Wang Ruiqi uviedla, že krajina bude s nedostatkom zemného plynu bojovať niekoľko ďalších rokov. „Nový objav pomôže zmierniť situáciu,“ povedala. „Avšak nebude mať veľký vplyv na zvyšujúcu sa závislosť od dovozu zemného plynu.“ Odhaduje, že do roku 2018 bude polovica spotreby zemného plynu pochádzať z dovozu.

Čína venuje čoraz viac úsilia objavovaniu energetických zdrojov a zvyšovaniu domácej produkcie. CNPC a jej odnož PetroChina sú najväčším producentom ropy s 60 %-ným trhovým podielom na čínskom trhu a v priebehu prvých troch štvrťrokov minulého roka vyprodukovala PetroChina 58 mld. m3 zemného plynu.

Podľa Peng Qiminga, riaditeľa pre geologický prieskum, má nález na juhovýchode provincie obrovský potenciál ako zdroj ropy a zemného plynu. Okrem toho sa údajne v krajine nachádzajú ďalšie miesta s potenciálnymi zdrojmi.

Preukázané zásoby zemného plynu v krajine predstavovali v roku 2011 podľa Národného štatistického úradu 4 020,6 mld. m3, približne  1,5 % svetových zásob a nachádzali sa predovšetkým v autonómnych oblastiach Xinjiang a Vnútorné Mongolsko, v provinciách Sečuán , Qinghai, Shaanxi a Heilongjiang. Podľa BP bola výška preukázaných zásob na úrovni 3.100 mld. m3 , čo by malo pokryť potreby krajiny po dobu 29 rokov.

Čínska národná petrolejárska spoločnosť uviedla, že pole Changqing  na západne Číny má zásoby ropy vo výške 300 mil. ton a celkové zásoby zemného plynu v oblasti dosiahli viac než 600 mld. m3 v roku 2013. „V tomto roku plánujeme rozsiahlejší výskum v oblasti. Naším cieľom je nájsť zdroje v objeme 200 mil. ton ropného ekvivalentu“ povedala spoločnosť.

Ústredná vláda sa snaží podporiť využívanie zemného plynu, znížiť spotrebu uhlia a zlepšiť kvalitu ovzdušia v mestách. Ku koncu roka 2011 disponovala Čína už viac ako 27 tis. km plynovodov a do roku 2015 plánuje pridať ďalších 24 tis. km chrbticového potrubia. Podľa informácií Národnej energetickej správy plánuje krajina v blízkej výstavbu zásobníkov zemného plynu po celej krajine. V tomto smere sa v súčasnosti vykonáva urýchlený výber vhodných lokalít.

(c) energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.