Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Regulačný úrad dostal pokuty prevyšujúce 50 tisíc eur
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
SITA
23. mája 2019 Teplo a tepelná energia od Energia.skSITA

Regulačný úrad dostal pokuty prevyšujúce 50 tisíc eur

Regulačný úrad všetky pokuty akceptoval. Súčasné vedenie regulátora podľa svojho hovorcu Radoslava Igaza za pokutované postupy pri výbere dodávateľov nemohlo. „Všetky zistené pochybenia sa týkajú činnosti bývalého vedenia úradu pána Holjenčíka. Súčasné vedenie s ÚVO pri kontrole aktívne spolupracovalo a uložené pokuty akceptovalo,“ uviedol pre agentúru SITA Igaz.

Prvú pokutu vo výške 31,5 tisíca eur dostal regulačný úrad za to, že rozdelil zákazku na výkon znaleckej a odbornej činnosti. Úrad v marci 2016 uzavrel štyri zmluvy, pričom predmetom všetkých štyroch zmlúv bolo dodanie, respektíve vypracovanie znaleckých posudkov, v celkovej hodnote 630 tisíc eur. „Zákazky boli zadávané samostatne ako podlimitné, avšak mali byť zadané ako jedna nadlimitná zákazka, pre ktorú zákon o verejnom obstarávaní predpisuje tie najviac formalizované postupy,” uviedol predseda ÚVO Miroslav Hlivák.

Druhá pokuta vo výške viac ako 12 tisíc eur sa taktiež týkala rozdelenia predmetu zákazky na výkon znaleckej činnosti pri revízii majetku regulovaných subjektov. V marci 2016 uzavrel regulátor 17 zmlúv, predmetom ktorých bolo zodpovedanie odborných otázok týkajúcich sa posúdenia technického stavu, overenia súladu technickej a sprievodnej dokumentácie a stanovenie všeobecnej hodnoty majetku využívaného regulovaným subjektom na výkon regulovaných činností. Zmluvy boli v celkovej hodnote 242 tisíc eur.

„ÚRSO mal v danom prípade túto činnosť zabezpečiť zadaním jednej nadlimitnej zákazky,“ myslí si Hlivák. ÚRSO rozdelil aj predmet zákazky na prípravu podkladov a konzultácie pri vypracovaní znaleckých posudkov. Za toto dostal od ÚVO pokutu vo výške 7 tisíc eur, keďže svojimi krokmi pri tejto zákazke sa snažil využiť čo najjednoduchší postup pri výbere dodávateľa. ÚRSO uzavrel v tomto prípade 15 samostatných príkazných zmlúv s rovnakým predmetom zmluvy. Uzavreté zmluvy boli v celkovej hodnote 142 tisíc eur.

„Vo všetkých troch prípadoch išlo o rovnaké porušenia zákona o verejnom obstarávaní, teda o spáchanie rovnakého deliktu. ÚRSO rozdelili zákazky, aby znížil finančný limit, za čo zákon predpisuje uloženie pokuty vo výške päť percent zo zmluvného plnenia. Rozhodnutie úradu je právoplatné a pokuty už boli uhradené,“ konštatovala Zvončeková.

Jozef Holjenčík bol šéfom ÚRSO od roku 2007. Začiatkom februára 2017 oznámil vtedajšiemu premiérovi Robertovi Ficovi, že odchádza z funkcie. Z postu odišiel po tom, ako prepukol chaos s cenami energií, ktoré v niektorých prípadoch vzrástli, a to aj napriek tomu, že regulátor avizoval lacnejšie energie. Neskôr sa prevalila aj kauza a bola zverejnená nahrávka, na ktorej Holjenčík distribučným spoločnostiam radí, aby si precenili majetok. Od júla 2017 sa stal novým šéfom ÚRSO poslanec parlamentu a bývalý minister hospodárstva a pôdohospodárstva za stranu Smer-SD Ľubomír Jahnátek.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.