Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
8. októbra 2017 Teplo a tepelná energia od Energia.skTASR

Trnavská teplárenská oslavuje 100 rokov výroby energie a tepla

„Vlastnú výrobu tepla zo zemného plynu využívame počas plánovaných odstávok hlavného zdroja a sme pripravení použiť ju aj v prípade, ak by nastal jeho výpadok z dôvodu havárie,“ uviedol generálny riaditeľ Trnavskej teplárenskej Richard Lidik.

Cena tepla z atómovej elektrárne je v porovnaní s výrobou tepla z biomasy, fosílnych palív či zemného plynu cenovo stabilnejšia a nepodlieha externým vplyvom. „Takúto výrobu môžeme považovať za ekologickú, pretože nevzniká produkcia oxidu uhličitého či tuhých znečisťujúcich látok do ovzdušia. Zároveň je vďaka jadrovému palivu cena tepla v Trnave v porovnaní s inými časťami Slovenska pre našich odberateľov výhodná a dlhodobo stabilná,“ vysvetlil finančný riaditeľ spoločnosti Martin Trník.

Sieť Trnavskej teplárenskej je vybudovaná na celom území mesta Trnava. Najväčším odberateľom tepla je spoločnosť Stefe Trnava, ktorá je vlastníkom väčšiny odovzdávacích staníc tepla v meste a majoritným dodávateľom tepla pre domácnosti. Ďalšími odberateľmi sú spoločnosti z priemyselného sektora a služieb.

Pred sto rokmi vyrábala trnavská kondenzačná elektráreň elektrinu pre lokálne využitie, energiu využíval jeden z najmodernejších závodov v tom čase – Banské a hutnícke závody Filipa Coburga. Dodávka tepla zo štátnych podnikov Cukrovar Petra Jilemnického a Figaro do sídlisk začala začiatkom 60. rokov 20. storočia. Teplo do trnavských domácností vtedy dopravovali parovody. Rozsiahla výstavba horúcovodných rozvodov z jadrovej elektrárne z rokov 2004 až 2006 znamenali pre obyvateľov Trnavy výraznú kvalitatívnu zmenu.

Copyright © TASR 2017

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.