Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Teplaren Kosice TEKO - TASR
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tepláreň Košice
4. júla 2017 Teplo a tepelná energia od Energia.skSITA

Teplárov čakajú zmeny v nákladoch aj zisku

Regulátor spustil proces pripomienkovania zmien cenovej vyhlášky v tepelnej energetike č. 248/2016, ktorá platí od vlaňajšieho augusta. Už po pár mesiacoch sa ukazuje, že na viaceré aspekty z doterajšej praxe sa zabudlo, resp. úrad nebral do úvahy upozornenia teplárov pri vtedajšej príprave vyhlášky.

Podľa pripojenej doložky vplyvov nebudú mať žiadne dopady na podnikateľské prostredie ani iné oblasti. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) pritom navrhuje napríklad úpravu ekonomicky oprávnených nákladov pri oprave a údržbe tepelných zariadení, zmenu vo výpočte nákladov na nákup paliva a chce tiež zohľadniť zvýšené fixné náklady pri pribratí nových odberateľov. Časti teplárov umožní dosiahnuť vyšší primeraný zisk, iným ho zase taxatívne zníži.

Precizovanie nákladov

Podľa navrhovanej novely patria medzi ekonomicky oprávnené náklady v položke opravy a údržba len priame náklady súvisiace s vykonanou opravou alebo údržbou a osobné náklady pracovníkov. Ostatné náklady sú zahrnuté do regulovanej fixnej zložky.

Teplári si môžu vydýchnuť v tom, že bude opäť platiť staronové ustanovenie, podľa ktorého je možné náklady na generálne opravy rozložiť rovnomerne počas 5 nasledujúcich rokov. Tým sa má zabrániť výkyvom vo výške ceny tepla, ktorá by pri miliónových investíciách vystrelila jednorazovo nahor.

Výpočet maximálnej výšky ekonomicky oprávnených variabilných nákladov na nákup paliva a variabilných nákladov na nákup tepla má lepšie zohľadňovať aktualizované ukazovatele energetickej účinnosti. Overovanie sa by sa malo vzťahovať ku koncu októbra predchádzajúceho roka, hoci maximálna cena tepla sa určuje na päť rokov.

Pri stanovení maximálnej ceny zemného plynu sa do úvahy nebude brať cena ročného produktu plynu NCG na lipskej burze za 12 mesiacov, ale len za prvý polrok roku t-1.

ÚRSO tiež bude v návrhu ceny tepla rešpektovať zmluvne dohodnutú cenu paliva do maximálnej výšky stanovenej vyhláškou počas celej doby trvania zmluvy.

Variabil, fix, investície

Pri výrobe tepla zo slnečnej a geotermálnej energie alebo z elektriny vyrobenej zo slnka chce úrad spresniť výpočet oprávnených variabilných nákladov, ktoré majú dosahovať výšku 20 % celkových ekonomicky oprávnených nákladov. Kalkulácia výšky celkových ekonomicky oprávnených fixných nákladov má zase lepšie zohľadniť zvýšenie fixov na dodávku tepla v prípade pribratia nových odberateľov. Tento ukazovateľ sa zohľadňoval aj v starej vyhláške, z novej evidentne vypadol.

Upravia sa tiež náklady pri investičnom rozvoji, z ktorých sa odrátajú príspevky zo štátnej pomoci a fondov EÚ.

Relatívna deregulácia primeraného zisku

Úrad umožňuje dosahovať zvýšený primeraný zisk subjektom využívajúcim obnoviteľné zdroje na úrovni najmenej 20 % z celkového množstva tepla obsiahnutého tepla v palive. Do vyhlášky sa má vrátiť formulka, ktorá to umožní aj teplárom s variabilnou zložkou do 0,0350 €/kWh a fixom do 75 €/kW. Je však otázne, ktoré zariadenia splnia toto obmedzenie, obzvlášť pri fixnej zložke.

ÚRSO chce tiež taxatívne znížiť výšku zisku o 0,5 €/kW v prípade, ak fixná zložka maximálnej ceny tepla bez dane z pridanej hodnoty je nad 175 eur/kWh. Toto ustanovenie, avšak ako možnosť, ktorá v praxi platila pre veľkú časť teplární, bola v legislatíve aj v minulosti.

Vyhláška v novej podobe by mala platiť od 1. septembra tohto roku, termín na pripomienkovanie je do 21. júla. ÚRSO zároveň pripomienkuje cenovú vyhlášku vo vodárenstve. Pôvodne plánované zmeny v cenovej regulácii elektroenergetiky sa zatiaľ nekonajú, o ďalších krokoch rozhodne nový predseda úradu, ktorého má vláda menovať vo štvrtok.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.