Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
3. marca 2017 Teplo a tepelná energia od Energia.skSITA

ČR: Křetínský má mať záujem o uhoľné bane firmy OKD

Insolvenčný správca Louda vo štvrtok novinárom povedal, že posúdenie ponúk môže trvať aj niekoľko týždňov. „Nikto zatiaľ nemáme vyhodnotené detaily, pretože to sú mnohostránkové ponuky,“ uviedol.

To, že vedenie OKD dostalo pri hľadaní strategického investora dve finálne ponuky, uviedol Čelechovský po štvrtkovom rokovaní veriteľského výboru. Či ide o domáce alebo zahraničné firmy, odmietol špecifikovať.

Podľa Hospodářských novin je jedným zo záujemcov o OKD bližšie neurčený zahraničný hedgeový fond a druhým spoločnosť EP Industries. Tá zahŕňa 11 firiem a špecializuje sa hlavne na energetické strojárenstvo. Na Slovensku do nej patrí napríklad SES Energy z Tlmačov. Křetínskému ale patrí aj na energetiku zameraný Energetický a průmyslový holding (EPH).

OKD sa dostala do insolvencie vlani. Pohľadávky voči nej prihlásilo na súde cez 550 veriteľov, dohromady chceli od firmy viac než 23 miliárd českých korún.

Veritelia firme povolili reorganizáciu, jej úspech ale závisí na tom, či sa podarí nájsť strategického partnera. Má zaistiť prevádzku baní aj ich útlm potom, čo sa v šachtách postupne prestane ťažiť uhlie.

V OKD sa uhlie ďalej ťaží. Aj so zamestnancami dodávateľských firiem tam teraz pracuje zhruba 11.000 ľudí. Na konci marca firma zavrie stratovú baňu Paskov na Frýdecko-Místecku, ktorá má okolo 1350 zamestnancov. Časť z nich prejde do baní na Karvinsko, asi 300 zamestnancov bude pracovať na technickej likvidácii baní. Stovky ďalších pracovníkov firma prepustí.

ČTK, energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.