Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Žilinská teplárenská - TASR
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Žilinská teplárenská. FOTO :TASR - Pavol Ďurčo
16. februára 2017 Teplo a tepelná energia od Energia.skSITA

Brusel podporí CZT na Slovensku

Na zlepšenie nevyhovujúceho stavu teplárenských rozvodov na Slovensku sa zameriava nová výzva Operačného programu Kvalita životného prostredia. Podnikatelia v teplárenstve si medzi sebou rozdelia 130 miliónov eur, ktoré môžu využiť na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu rozvodov tepla.

Pôvodne pritom malo byť na výzvu vyčlenených o 20 miliónov eur viac.

Štart koncom februára

Termín vyhlásenia výzvy zatiaľ nie je známy. Podľa Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA), ktorá je sprostredkovateľským orgánom, sa očakáva koncom februára. Výzva bude otvorená až do vyčerpania rozpočtu. „Konkrétne podmienky výzvy budú známe v deň zverejnenia,“ uviedla SIEA.

V modernizácii distribučných sústav Slovensko zaostáva. „Investície do obnovy rozvodov patria k tým, ktoré sú investične veľmi náročné s dlhou návratnosťou,“ uviedol pre náš portál Ivan Ďuďák zo Slovenského zväzu výrobcov tepla. 

Teplári dlhodobo upozorňujú na to, že prísna regulácia bráni investíciám. Špeciálne v prípade rozvodov totiž môžu negatívnym spôsobom a dlhodobo ovplyvniť cash-flow spoločnosti. „Ak však získate na takúto investíciu grant, je to oveľa jednoduchšie, aj preto je pripravovaná výzva očakávaná,“ doplnil.

Oprávneným žiadateľom sú existujúce systémy CZT.  Tie musia spĺňať definíciu účinného systému CZT alebo na základe pomoci z poskytnutej výzvy budú po realizácii projektu túto definíciu spĺňať.  Podľa legislatívy ide o systém, ktorým sa dodáva minimálne 50 % tepla vyrobeného z obnoviteľných zdrojov energie alebo 50 % tepla z priemyselných procesov, prípadne 75 % tepla vyrobeného vysoko účinnou kombinovanou výrobou (KVET) resp. 50 % tepla vyrobeného ich kombináciou.

Takýchto tepelných sústav, ktoré na Slovensku spĺňajú spomenuté kritériá, ale dnes na Slovensku nie je mnoho. „Navyše tie, ktoré sem spadajú to dosiahli práve tým, že v uplynulých rokoch výrazne investovali do komplexnej obnovy a teda často majú už zrealizované investície aj do rozvodov,“ uzavrel Ďuďák.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.