Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
15. januára 2017 Teplo a tepelná energia od Energia.skTASR

SZVT: Platba za teplo pre domácnosti nerastie úmerne s jeho zvýšenou spotrebou

Podľa neho zároveň do hry vstupuje aj dôležitý faktor, že čím viac odberateľov je pripojených na centrálne zásobovanie tepla (CZT), tým je prepočítaná jednotková cena pre všetkých odberateľov nižšia. „Celková cena za teplo sa skladá z dvoch zložiek, a to fixnej a variabilnej. Fixná zložka ceny za teplo predstavuje stále náklady na dodávku tepla a nezávisí od skutočnej spotreby tepla. Výška fixnej zložky ceny sa teda nemení ani pri zvýšenom odbere tepla v prípade silných mrazov,“ upozornil Obšivaný.

Platba za variabilnú časť tepla závisí podľa neho od skutočného odberu tepla, a teda je závislá od počasia. Ak u odberateľov dôjde v dôsledku extrémneho poklesu teploty k vyššej spotrebe tepla, toto má dosah len na zvýšenie variabilnej časti platby za teplo. Tá tvorí v celkovej platbe za teplo 50 až 70 %.

„Počas januárových mrazivých dní si domácnosti, ktoré odoberajú teplo z centrálnych zdrojov, mohli bez starostí vychutnávať príjemné teplo vo svojich bytoch. Centrálni dodávatelia dokážu reagovať na rozmary počasia a zvýšenú spotrebu tepla veľmi pružne. K plynulej dodávke tepla počas hlavnej vykurovacej sezóny prispieva údržba a revízia tepelných zariadení, ktorú dodávatelia zabezpečujú pravidelne mimo sezóny. Napriek mrazivým dňom a zvýšenému odberu tepla sa obyvatelia preto nemusia obávať o teplo vo svojich domácnostiach,“ povedal Obšivaný.

Vďaka dvojzložkovej cene za teplo podľa predsedu SZVT platí zásada, že čím je odber tepla zo systému CZT vyšší, tým je celková jednotková cena za dodávku tepla nižšia. Čím viac domácností odoberá teplo z jedného zdroja, tým stúpa objem vyrobeného tepla, a tým sú náklady spojené s dodávkou tepla pre všetkých nižšie.

Slovenský zväz výrobcov tepla je záujmovým združením právnických osôb – výrobcov tepla, ktoré vzniklo v novembri 1998. Poslaním zväzu je podpora podnikania v oblasti CZT, zastupovanie malých a stredných výrobcov tepla pri riešení problémov efektívnej výroby a dodávky tepla s cieľom dosiahnuť prijateľné podmienky pre podnikanie v tejto oblasti

Copyright © TASR 2017

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.