Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Kotolna potrubia - TASR
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kotolňa v Prešove
28. apríla 2016 Teplo a tepelná energia od Energia.skSITA

Opozícia sa opäť snaží novelizovať zákon o teple

V máji 2014 prešiel legislatívny rámec v oblasti teplárenstva novelizáciou. Výsledkom je, že pri zámere domácností vybudovať si vlastnú kotolňu má súčasný centrálny dodávateľ tepla pri vydaní stavebného povolenia právo veta.

Poslanci SaS a OĽaNO-NOVA sa už v minulosti usilovali toto ustanovenie zrušiť, avšak neúspešne. Otázkou, či nejde o obmedzovanie práva nakladať s vlastným majetkom, sa od októbra minulého roka zaoberá aj Ústavný súd.

Parlament bude pokračovať v rokovaní o tomto návrhu dnes (28.4.).

„Predloženým návrhom sa zo zákona o tepelnej energetike vypúšťajú ustanovenia, ktoré v praxi znamenajú právo veta miestnej teplárne na zablokovanie výstavby vlastných kotolní v bytových domoch, teda akési teplárenské nevoľníctvo,“ uviedol pre náš portál poslanec Karol Galek, ktorý je jedným z troch predkladateľov novely.

„Bytové domy sú v dôsledku tohto ustanovenia de facto v nevoľníckom postavení vo vzťahu k miestnym teplárňam a to bez reálnej možnosti sa z tohto nevoľníctva vymaniť zriadením vlastnej kotolne, keďže ekonomická existencia teplární je založená práve na potrebnom počte bytových domov odoberajúcich od nich teplo,“ vysvetlil.

„V slobodnej spoločnosti je absurdné, aby akýkoľvek ekonomický subjekt mohol vetovať vznik vlastnej konkurencie. Tak, ako je nemysliteľné, aby napríklad hypermarket mohol zablokovať otvorenie novej predajne potravín vo svojej spádovej oblasti, nemalo by ani byť umožnené, aby miestna tepláreň mohla blokovať zriaďovanie vlastných kotolní vlastníkmi bytov v bytových domoch,“ podčiarkol Galek, podľa ktorého obmedzená možnosť alternatívneho riešenia prehlbuje energetickú chudobu na Slovensku.

Teplári sa bránia, ÚRSO reguluje

Podľa asociácií združujúcich veľké teplárne však nejde o žiadne právo veta – dodávateľ ako vlastník sústavy poskytuje len záväzné stanovisko. Ak vznikne rozpor medzi záväznými stanoviskami, stavebný úrad ho postúpi ministerstvu životného prostredia, ktoré rozhodne.

Odpájanie od centrálneho zásobovania teplom (CZT) považujú za nesystémové. Teplári poukazujú na negatívny vplyv na životné prostredie, spojený s množstvom nových malých kotolní, aj na hospodárnosť sústav. Aj oni argumentujú dopadmi na sociálne slabšie skupiny – odberateľom, ktorí v systéme CZT zostanú, by v prípade odpojenia iných stúpli náklady.

Na rozdiel od trhu s elektrinou či plynom nie je dodávka tepla liberalizovaná. Aj Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) vo svojej novej regulačnej politike uvádza, že sústavy tepelných zariadení majú lokálny charakter a nie sú vzájomne prepojené. Odberatelia si teda nemôžu vybrať dodávateľa z inej sústavy, čím úplne absentuje súťaž medzi dodávateľmi tepla a jedinou nepriamou konkurenciou je výstavba individuálneho zdroja tepla odberateľom.

Najlepším opatrením proti zneužívaniu monopolného postavenia zo strany miestnych teplární a ochranu odberateľov je podľa ÚRSO dôsledná cenová regulácia vo forme stanovenia maximálnej ceny tepla.

Vyššie ceny v tomto roku

Poslanec Galek však upozornil, že v minulom roku bola potichu prijatá novela vyhlášky ÚRSO o cenovej regulácii v tepelnej energetike, ktorá spôsobila, že ľudia napojení na centrálne zásobovanie teplom budú za teplo platiť viac, ako by podľa dovtedajších pravidiel mali. Regulátor totiž v prípade regulačného príkonu zmenil pravidlo t-2 na t-3.

„Hlavným dôvodom zmeny spôsobu určenia regulačného príkonu je zrejme aj skutočnosť, že rok 2014 bol teplotne nadpriemerný, a teda spotreba tepla oproti roku 2013 výrazne nižšia. Keďže fixná zložka môže predstavovať aj viac ako polovicu z ceny tepla, teplárňam by sa výrazne ponížil zisk. Vyhláška 144/2015 Z.z. chráni tak ich zisky na úkor ich odberateľov, pričom rozdiel, pokiaľ by sa uplatňovalo zákonné pravidlo t-2, by na domácnosť mohol predstavovať úsporu až 300 eur ročne,“ tvrdí Galek, podľa ktorého sa to najvýraznejšie dotkne tých, ktorí si v roku 2014 zateplili, vymenili okná, alebo inak znížili spotrebu tepla.

„Nakoľko v minulosti za podobný návrh ako je náš súčasný hlasovali aj niektorí poslanci súčasnej vládnej koalície veríme, že podpisom koaličnej zmluvy si nevymazali pamäť ani nastavenie pomáhať ľuďom a v záujme všeobecného prospechu obyvateľov Slovenska za zmenu zákona zahlasujú aj tentoraz,“ dodal poslanec za SaS.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.