Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Radiátor s rukou - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka
23. decembra 2015 Teplo a tepelná energia od Energia.skSITA

Vianoce sú skúškou aj pre teplárov

Vianoce sú záťažou aj pre výrobcov tepla. Na Štedrý deň sa v bežnom obytnom dome zvyšujú nároky na teplú úžitkovú vodu v porovnaní s obyčajným pracovným dňom v decembri. „Na Štedrý deň je spotreba teplej vody najvyššia z celého roka. Vzrastie oproti bežnému pracovnému dňu až o 93 % a na Silvestra o 52 %,“ spresnil predseda predstavenstva SZVT.

„Tým, že cez sviatky sú väčšinu času ľudia doma, zvyšujú sa ich nároky na spotrebu tepla a teplej vody. V domácnostiach sa viac upratuje, všetko sa čistí a ľudia si napríklad viac vychutnávajú teplú vaňu,” dodal.

Spotreba teplej úžitkovej vody je vyššia aj počas bežnej soboty. Oproti bežnému pracovnému dňu vzrastie v priemere o 23 %, v nedeľu o 30 %.

Cez sviatky sa zvyšuje aj spotreba tepla. Podľa Obšivaného je počas celého vianočného obdobia, počnúc Štedrým dňom až po Druhý sviatok vianočný, vyššia približne o 11 % ako v priemerné pracovné dni vo vykurovacej sezóne.

Porovnanie spotreby teplej vody (v m3). Zdroj: SZVT

V pohotovosti 400 teplárov

Systémy CZT dnes vyhrievajú približne tretinu Slovenska. Ako zdôraznil šéf SZVT, v nepretržitých službách sa strieda takmer 400 ľudí, aby centrálne vykurovanie fungovalo spoľahlivo a ľudia si mohli vychutnať Vianoce v teple.

„Spoločné vykurovanie je v tomto zmysle pohodlné, pretože je zabezpečený komplexný systémový servis. Dodávatelia tepla zo systémov centrálneho zásobovania teplom sú tu pre svojich odberateľov počas celého roka 24 hodín denne, vrátane vianočných sviatkov,“ dodal Obšívaný.

Niekoľko jednoduchých rád v prípade poruchy tepla

Čo robiť, ak zistíte, že radiátor vychladol alebo z kohútika netečie teplá voda:

Ak ste pripojení na centrálny zdroj tepla (CZT):

V prvom rade treba poruchu lokalizovať. Či je len v jednom byte, alebo sa týka aj susedov, viacerých bytov, prípadne celej ulice.

Porucha lokalizovaná len v bytovom dome indikuje, že ide iba o nejakú čiastkovú záležitosť, ktorá nebýva tak závažná, často je možné ju  jednoducho vyriešiť aj so správcom domu

V prípade, že sa porucha týka viacerých bytov, bytových domov,ide o poruchu v systéme. Vtedy je nevyhnutné, aby bola riešená s dodávateľom tepla. Je potrebné kontaktovať správcu bytov alebo spoločenstvo vlastníkov bytov a tí kontaktujú dodávateľa tepla. Dodávateľ tepla vyšle na miesto poruchy pohotovostný tím, ktorý pracuje na okamžitom odstránení poruchy. Prioritou je, aby porucha bola v čo najkratšom čase odstránená.

Dnes už sú vo väčšine bytových domov najmodernejšie systémy rozvodov. V prevažnej väčšine prípadov zistí poruchu tepla dodávateľ tepla skôr ako obyvateľ domu. Systémy sú stále monitorované a keď je problém s dodávkou tepla, pokiaľ radiátor vychladne a kým na to občan príde, trvá to určitý čas. Medzitým väčšinou už dodávateľ tepla vzniknutý problém zachytí a rieši.

Ak máte vlastnú kotolňu:

V prípade vlastnej kotolne je riešenie individuálne a platia tam vlastné pravidlá. V tomto smere tí, čo sú pripojení na centrálne vykurovanie, majú výhodu riadeného servisu.

Pri poruchách vlastnej kotolne sú cenné nasledovné rady:

  • Do zmluvy poriadne ošetriť servis a údržbu kotolne. Najlepšie 24 hodín denne a 365 dní do roka.
  • Je dôležité, aby ste vedeli dopredu čas nástupu na opravu, cenu servisu a údržby aj po skončení záručnej doby
  • Mať medzi dôležitými číslami aj kontakt na kotolňu a servisného technika určeného pre značku vášho kotla.
  • Vedieť pracovnú dobu servisného technika nielen počas pracovných dní ale aj počas sviatkov

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.