Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Termostatická hlavica na radiátore - Flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Termostatická hlavica na radiátore
23. novembra 2015 Teplo a tepelná energia od Energia.skSITA

Ako vybrať a efektívne používať termostatickú hlavicu?

Foto: Flickr.com/haprog, licencia Creative Commons

1. rada: Vyvarujte sa príliš lacným produktom

Bežná termostatická hlavica stojí maximálne pár desiatok eur, tá najbežnejšia zväčša 5 – 20 eur, ale rozhodne sa na nej podľa odborníkov nevyplatí šetriť. Ako pri iných vykurovacích zariadeniach, aj tu teda platí pravidlo, že podozrivo lacné produkty nemusia byť vždy kvalitné. Finančná úspora tak neplní svoju úlohu a fungujú len ako bežný dvojpolohový ventil. 

Pri výbere a posudzovaní termostatických hlavíc je potrebné si uvedomiť, že ide o jednorazovú investíciu, ktorá môže ovplyvniť mesačné výdavky na celé roky.

2. rada: Pozor na závit a pripojenie k radiátoru

Pri nákupe hlavice si dajte pozor na závit k ventilu radiátora, s ktorým musí byť nová hlavica kompatibilná. Poradiť vám môžu aj odborníci z dodávateľských firiem či kúrenár.

3. rada: Používajte ju správne

Hlavicu nepoužívajte spôsobom, že ju úplne uzavriete a vo chvíli, keď je v miestnosti chladno, ju úplne otvoríte. Tým jej potenciál nevyužijete. Z hľadiska úspor je najvhodnejšie hlavicu dlhodobo nastaviť na požadovaný stupeň a teplotu v miestnosti potom regulovať jej miernym pootočením, ktoré zmení teplotu o 2 až 4 stupne.

Ak máte radiátory napojené na systém diaľkového zásobovania teplom, spravidla nemusíte ani nastavovať nižšiu nočnú teplotu a hlavicu uzatvárať. Táto regulácia bežne prebieha automaticky vo výmenníkovej stanici na základe vonkajšej teploty vzduchu.

4. rada: Ak si to môžete dovoliť, kúpte digitálnu hlavicu

Ak nevlastníte inteligentný termostat a môžete si to dovoliť,  dobrým riešením pre reguláciu kúrenia môže byť digitálna, programovateľná termostatická hlavica. Ich bežná cena oproti tým klasickým je podľa funkcií od 15 – 50 a viac eur.

Umožňujú napr. nastavovať intenzitu vykurovania v čase, alebo určiť, kedy bude kúrenie v miestnosti zapnuté a kedy nie. Digitálne hlavice za vyššiu cenu majú i užitočnú funkciu rozpoznania otvoreného okna, kedy v prípade intenzívneho vetrania na chvíľu vypne prívod teplej vody do radiátora, pričom bežná termostatická hlavica intenzitu kúrenia zbytočne zvýši.

Medzi nevýhody digitálnych hlavíc patrí nutnosť zhruba raz ročne meniť batériu a občasný hluk elektromotora.

© energia.sk, nazeleno.cz

Text publikujeme v zmysle Zmluvy o obsahovej spolupráci.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.