Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
drevna stiepka biomasa - TASR
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Biomasa
2. septembra 2015 Teplo a tepelná energia od Energia.skSITA

V Kysuckom Novom meste zmodernizujú tepelné rozvody

Problémom CZT v Kysuckom Novom Meste je nevyhovujúci stav potrubí na distribúciu tepla. Zmeniť to má chystaná rekonštrukcia 13 kilometrov miestnych teplovodných rozvodov, v rámci ktorej sa prejde na dvojrúrový systém. Zámer je momentálne v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA).

V súčasnosti je vykurovanie v meste zabezpečené prostredníctvom dvoch plynových kotolní. Vyrobené teplo sa distribuuje z výmenníkových staníc do miest spotreby niekoľkými okruhmi teplovodného potrubia. Oceľové rozvody s klasickou izoláciou, ktoré sú vedené v podzemných betónových kanáloch, sú však dnes opotrebované a nehospodárne z dôvodu vysokých tepelných strát.

Po plánovanej modernizácii vznikne v meste jeden tepelný okruh. Dvojrúrové predizolované rozvody majú priniesť zefektívnenie dodávok tepla. Navrhovaná technológia sa vyznačuje kvalitnou izoláciou voči tepelnému prestupu a vysokou tesnosťou voči únikom vody. Palivovú základňu tepelného hospodárstva budú tvoriť zemný plyn aj biomasa, ktorých spotreba sa má po modernizácii znížiť. Okrem bezkanálových rozvodov sa počíta aj s uložením optickej siete, ktorá bude slúžiť na prenos dát z odovzdávacích staníc do centrálneho dispečingu.

Výroba tepla na Slovensku klesá

V roku 2014 klesol na Slovensku objem dodaného tepla o približne 3,4 %. Podľa výročnej správy ÚRSO sa vlani na Slovensku vyrobilo 14 534 GWh tepelnej energie. Z tohto množstva smerovalo pre odberateľov v bytoch 39 %, zvyšných 61 % tepla sa využilo na technologické účely a spotrebu na vlastné použitie.

Na Slovensku sa výrobou, distribúciou a dodávkou tepla zaoberá 320 dodávateľov. Prevažná väčšina z nich sú výrobcami a distributérmi zároveň, zvyšných 13 % dodávateľov teplo nakupuje a zabezpečuje jeho distribúciu.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.