Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
STEFE - ilustrák
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračný záber. Foto: Skupina STEFE
28. februára 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

STEFE zmodernizuje tepelné rozvody v Kremnici

Skupina STEFE od 1. januára 2014 dodáva teplo aj obyvateľom Kremnice. Veľkým problémom miestneho systému centrálneho vykurovania je nevyhovujúci stav distribučnej siete. Nový majiteľ preto plánuje rozsiahlu modernizáciu tepelných rozvodov. Výška investície by mala dosiahnuť 700-tisíc eur. Prvé práce sa začnú už po ukončení aktuálnej vykurovacej sezóny a získaní všetkých nevyhnutných povolení. Okrem rozvodov samotných sa modernizácia dotkne aj zdrojov na výrobu tepla, kde sa má preinvestovať zhruba 100-tisíc eur.

Dlhodobá investícia 

Od masívnej investície si STEFE v dlhodobom horizonte sľubuje zníženie tepelných strát a zefektívnenie dodávok, ktoré by sa mohli odraziť aj v nižších nákladoch na teplo. „Výmena tepelných rozvodov je dlhodobá  investícia, ktorá zabezpečí kvalitné a ekologické teplo pre Kremnicu na minimálne ďalších 50 rokov,“ uviedla pre portál energia.sk hovorkyňa spoločnosti Zuzana Navrátilová.

Proces tvorby projektovej dokumentácie sa podľa Navrátilovej ukončil. V súčasnosti sa začalo s plánovaním zemných prác v jednotlivých častiach Kremnice. Ako ďalej dodala, miestni odberatelia budú vždy v dostatočnom predstihu informovaní o tom, kedy presne a v ktorých uliciach sa začnú práce spojené s obnovou tepelného hospodárstva.

Ekologická výroba

Výroba tepla v Kremnici prebieha v dominantnej miere ekologicky. Až 90 % zásobovania teplom v tejto prevádzke pochádza z biomasy, doplnkovým zdrojom je zemný plyn. Súčasťou optimalizácie zdrojov má byť aj zefektívnenie výroby v modernej biomasovej kotolni.

Spoločnosť STEFE sa krátko po akvizícii kremnického tepelného hospodárstva rozhodla pre zmenu dodávateľov drevnej štiepky. „Pozreli sme sa na ceny a kvalitu štiepky v regióne a na základe toho sme sa rozhodli pre dodávateľov, ktorí sú v porovnaní s tým predchádzajúcim cenovo výhodnejší, čo sa odrazí aj na celkových nákladoch na teplo,“ vysvetlila Navrátilová.

S výrobou a dodávkou tepla z biomasy má  skupina STEFE dlhoročné skúsenosti. V súčasnosti prevádzkuje 3 vlastné zdroje, okrem Kremnice aj v Rimavskej Sobote a Rožňave. Pre svoje prevádzky nakupuje drevnú štiepku v dominantnej miere od regionálnych dodávateľov. „Slovensko je autonómna krajina, čo sa týka zásob biomasy,“ podčiarkol v rozhovore pre energia.sk Josef Landschützer, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ STEFE SK. Partnerské zmluvy s výrobcami tepla z biomasy má firma v Banskej Bystrici, mestskej časti Radvaň, vo Veľkom Krtíši a Revúcej.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.