Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
slovnaft-transpetrol
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Oszkar Világi (Slovnaft) a Ivan Krivosudský (Transpetrol) podpisujú zmluvu. Bratislava
13. septembra 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Slovnaft a Transpetrol podpísali trojročný kontrakt o preprave ropy

Rafinéria Slovnaft v rokoch 2011-2013 odoberie viac než 17 miliónov ton ropy prostredníctvom ropovodov Družba a Adria. Vyplýva to z trojročného kontraktu so spoločnosťou Transpetrol, ktorého hodnota sa odhaduje na minimálne 60 miliónov eur. Pri tomto odhade sa vychádzalo z priemernej ročnej spotreby Slovnaftu, hodnota zmluvy môže byť preto aj vyššia.

Ako uviedol generálny riaditeľ bratislavskej rafinérie Oszkar Világi, v záujme Slovnaftu je mať so štátnym prepravcom ropy dobré ekonomické vzťahy. „Pre nás je dôležité, že ide o dlhodobý kontrakt na tri roky. Dáva nám istotu prepravy aj istotu ekonomickú,“ dodal. Šéf Transpetrolu Ivan Krivosudský verí, že zmluva v budúcnosti posilní význam južnej vetvy ropovodu Družba. „Uzatvorená zmluva aj napriek tomu, že sa nerodila ľahko vytvára dobrý základ pre spoluprácu medzi oboma podnikmi,“ doplnil.

Slovnaft plánuje počas nasledujúcich troch rokoch odoberať objem ropy, ktorý by mal mierne presahovať jeho priemernú spotrebu za posledných desať rokov. Ako uviedol Világi, ročný odber rafinérie by sa tak mal pohybovať okolo 5,8 až 5,9 mil. ton ropy. „Náš desaťročný priemer je 5,6 mil. ton ropy ročne. V tomto roku počítame s 5,9 mil. ton. V nasledujúcom roku máme generálnu odstávku, takže to bude trochu menej. Pre rok 2013 máme v pláne prepraviť 6 mil. ton ropy ročne,“ spresnil Világi.

Zmluva má podľa Ivana Krivosudského motivovať Slovnaft, aby prepravoval cez ropovody Adria a Družba čo najviac ropy a za výhodnejšie cenové podmienky. „Podarilo sa nám na rozdiel od minulosti preniesť do tejto zmluvy aj motivačné stimuly pre Slovnaft. Využíval by sa synergický efekt spoločnosti, jej pôsobenia v rámci MOL, umiestňovať ropu v rámci tejto skupiny i mimo územia SR a pritom využívať slovenský koridor,“ uzavrel generálny riaditeľ spoločnosti Transpetrol.

(c) energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.