Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
vlajka eu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Vlajka Európskej únie. Zdroj: Flickr.com/rockcohen
19. januára 2012 Ostatné od Energia.skSITA

Problémy eurozóny sa opäť prejavujú na cenách emisií

Makroekonomické problémy v EÚ a najmä nejasný vývoj ohľadom riešenia krízy v eurozóne opäť prinášajú neistotu na trhy s emisnými povolenkami. To sa prejavilo na pondelkovom poklese cien európskych emisií o takmer €0.3. S oslabujúcimi cenami energetických komodít a výrazným prebytkom emisných kvót na trhu sú vyhliadky na nasledujúci týždeň negatívne, s potenciálnym pásmom pohybu cien na spotových trhoch medzi €6.20 až €6.70.

Dlhová kríza v EÚ pokračuje

Zníženie ratingu agentúrou S&P prinieslo ďalšie potvrdenie toho, že EÚ potrebuje razantnejšie politické rozhodovacie procesy. Rozhodnutie S&P navyše oslabilo aj „záchranný fond“ EÚ, a rovnako to vnieslo politickú neistotu spôsobenú oslabovaním politické postavenia N. Sarkozyho, ktorý pred blížiacimi sa voľbami stratil ďalší tromf. Okrem toho, že stráca popularitu, strata „najväčšieho pokladu“, ako označil AAA rating, oslabuje jeho šance na opätovné zvolenie. Zníženie ratingu však nie je prekvapením. S tohtoročným deficitom vyše 7pc krajina pokračuje v zadlžovaní. Len od nástupu Sarkozyho k moci jej dlh stúpol o takmer 40 pc.

Rovnako závažná je aj situáciu v Grécku, kde v piatok došlo k neočakávanému prerušeniu rokovaní ohľadom zníženia jeho dlhu zo strany privátnych veriteľov. Chýbajúca dohoda je totiž podmienkou čerpania peňazí z dohodnutej €130 mld. finančnej pomoci. Ak by nedošlo v dohode a k súhlasu veriteľov s dobrovoľným znížením dlhového zaťaženia krajiny, Grécku hrozí nielen bankrot, ale limituje to navyše možnosti ECB podporovať jeho bankový sektor.

Energetické komodity

Politické rizika Eurozóny sa prejavili na pokračovaní oslabovania eura voči doláru a ku konci minulého týždňa aj na miernom oslabovaní európskych energetických komodít. Ropa sa naďalej drží nad $110 za barel, posilňovaná obavami zo situácie na Blízkom východe a pokračujúcimi protestmi v Nigérii. Aj keď pondelkové rozhodnutie odborov zastaviť štrajk zamestnancov v ropnom priemysle prinieslo istú úľavu, situácia v 3. najväčšej africkej ekonomike zostáva naďalej veľmi napätá. S geopolitickými rizikami a s posilňujúcim dolárom sa cena Brentu v eurách naďalej približuje cenám z leta 2008, čo je negatívna správa pre európskych spotrebiteľov.

Cena uhlia pokračuje v poklese. CIF ARA s dodávkou na nasledujúci mesiac kleslo na $105/t. Napriek chladnejšiemu počasiu ceny nemeckej elektrickej energie pokračujú v oslabovaní, spôsobovanom hlavne vysokým objemom elektrickej energie produkovanej veterných elektrárni na severe Nemecka. Od minulého pondelka klesli z €52.45 MWh na €50.20 MWh. Podobný pokles zaznamenali aj ceny britského plynu. Jeho ceny poklesli o takmer 2 libry na 51.30 p/therm. Emisné kvóty začiatkom minulého týždňa kopírovali ceny NBP. Ku koncu týždňa však bolo ich oslabovanie spôsobované jednak lacnejšou nemeckou elektrickou energiou a jednak klesajúcim eurom voči doláru.

Emisné trhy

Dianie na emisných trhoch sa počas týždňa nieslo v znamení zverejnenia prvej mesačnej správy EIB o predaji emisií z NER300. Predpoklad trhu, že by EIB mohla predať viac než 20 mil. EUA sa nenaplnil. Počas decembra sa na OTC podarilo predať 12 mil. EUA dec13 v priemernej cene €8.15. Pomerne malý objem nasvedčuje, že na trhu je malý záujem o ďalšie emisie, jednako aj to, že v priebehu nasledujúcich mesiacov možno očakávať stále viacej nových emisných kvót. EIB musí do októbra 2012 predať 200 mil. EUA aby získala finančné prostriedky na podporu investícii do zelených technológii. EIB tiež oznámila, že by do konca prvého kvartálu mala finalizovať svoj vstup na burzy a tým urýchliť predaj emisií.

Napriek pomerne negatívnej správe z EIB sa ceny vo štvrtok vyšplhali na týždňové maximum. Na derivátových trhoch sa najlikvidnejšie kontrakty EUA dec13 predávali za €7.35. Pod vplyvom silnejšieho energetického komplexu sa ceny v priemere držali nad €7, avšak v piatok sa na konci dňa vrátili pod €7. Chýbajúci kontinuálny dopyt sa stále prejavuje vysokou volatilitou.

V najbližších týždňoch sa ceny môžu dostať pod €6. S blížiacim sa obdobím pridelenia nových emisií koncom februára a odovzdaním emisií koncom apríla sa budú prebúdzať priemyselné podniky, ktoré sú typicky aktívne na trhu len v tomto období. Vzhľadom na negatívne makroekonomické vyhliadky eurozóny ako aj v dôsledku východoeurópskej nadalokácie by sa najbližších týždňoch mohli na trh dostať ďalšie emisie. Okrem toho v prvom kvartáli sa očakávajú predaje emisií z NER, ktorých by podľa rôznych odhadov mohlo byť okolo 15 mil. Okrem pravidelných aukcií to bude vytvárať signifikantný tlak na ceny emisií smerom nadol.

Ceny kjótskych ofsetov sa dostali opäť na historické minimum. S cenou €3.32 sa CER dec12 dostali na úroveň polovice ceny EUA. Minulý týždeň OSN pridelila ďalších 8 mil. CER a s očakávaným vysokým objemom sa spready medzi EUA a CER tento týždeň môžu na derivátových trhoch rozšíriť aj nad €3.3.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.