Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
vianocny stromcek-Flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zdroj: Flickr.com/donnierayjones
23. decembra 2013 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Pozor na nebezpečné vianočné osvetlenie

Rýchly prehľad

Cieľová skupina Všetky domácnosti, ktoré uvažujú o kúpe vianočného osvetlenia, príp. tie, ktoré si chcú vytvoriť vianočnú atmosféru a ušetriť pritom náklady za elektrickú energiu
Vstupná investícia V závislosti od modelu, svietivosti, veľkosti, resp. dĺžky
Na čo si dať pozor pri kúpe a inštalácii
  • vianočné osvetlenia kupujte od overených predajcov
  • interiérové osvetlenie používajte iba vnútri, nie je totiž prispôsobené poveternostných podmienkam
  • uprednostnite LED osvetlenie, je energeticky úspornejšie
  • ak sa vyskytnú poruchy vianočného osvetlenia, odpojte ho a vráťte predajcovi

Neoddeliteľnou súčasťou sviatočnej atmosféry sú svetelné dekorácie, ktoré už od začiatku decembra žiaria v oknách, na fasádach domov ale aj na vianočných stromčekoch. Domy i záhrady osvetľujú svetelné reťaze a káble, siete a závesy, cencúle, rôzne vianočné tvary i svietiace zvieratká.

Zdroj: Flickr.com/timp_w2s – Licencia Creative Commons

Aj tu by ste sa však pri kúpe mali mať na pozore. Na trhu sú okrem certifikovaných výrobkov aj také, ktoré nezodpovedajú bezpečnostným normám a môžu spôsobiť akúkoľvek nehodu, zranenie, dokonca vám môže začať horieť vianočný stromček a v tom najhoršom prípade môžete na Vianoce prísť aj o strechu nad hlavou.

Podľa prieskumu uskutočneného Európskou komisiou pri jednom z troch testovaných vianočných osvetlení hrozí priame riziko požiaru alebo úrazu elektrickým prúdom. Nevhodné výrobky, väčšinou tie pochádzajúce z ázijských krajín, nevyhovujú bezpečnostným štandardom a vykazujú značné nedostatky, napr. nedostatočná izolácia kábla. Pri exteriérových osvetleniach môže tento nedostatok vážne ohroziť ľudské zdravie. Najrizikovejším nedostatkom je chybne spracovaná vidlica, ktorá nie je chránená pri zasúvaní do zástrčky. Spomínané nedostatky môžu spôsobiť nebezpečné úrazy ako popáleniny, rany elektrickým prúdom a vznietenie stromu alebo iného ľahko horľavého zdroja, ktorý sa nachádza v blízkosti osvetlenia.

Pre bezpečné prežitie vianočných sviatkov radšej kupujte výrobky u autorizovaných predajcov a špecializovaných obchodoch. Nenechajte sa zbytočne zlákať výhodnými cenovými ponukami, medzi ktoré patrí v prvom rade nízka obstarávacia cena. Vždy sa uistite, odkiaľ výrobok pochádza a v ktorej časti svete ho vyrobili. Mnoho výrobkov totiž nespĺňa európske normy a štandardy.

Na čo si dať pri kúpe a inštalácii pozor

  • vianočné osvetlenie nakupujte len u renomovaných predajcov
  • pri kúpe si všímajte údaj o výrobcovi, dovozcovi. Presvedčte sa, že má výrobok certifikát alebo osvedčenie firmy, ktorá ho vyrobila
  • každý výrobok musí mať slovenský návod na inštaláciu a používanie, rovnako nesmie chýbať záručný list
  • všímajte si kvalitu, veľkosť a rozmery
  • pozorne si prezrite spoj s kabelážou, zástrčku, typový štítok káblu
  • štítok vianočného osvetlenia by vám mal poskytnúť všetky informácie o výrobku – napätie, príkon, odolnosť voči vode a prachu
  • nenakupujte osvetlenie na ulici alebo tržnici

„Spotrebitelia by si mali dať výrobok pred kúpou rozbaliť a predviesť. Všetky údaje pri označovaní domáceho či dovážaného tovaru, podmienky záruky a iné informácie pre spotrebiteľa musia byť v slovenskom jazyku,“ upozorňuje Slovenská obchodná inšpekcia.

Zdroj: Flickr.com/donnierayjones, licencia Creative Commons

Na objímke, na kábli alebo na trvanlivej neodstrániteľnej návlečke či na štítku, pripevnenom na kábli, musia byť podľa informácií Slovenskej obchodnej inšpekcie vyznačené tieto údaje:

  • značka pôvodu (môže to byť ochranná známka, identifikácia výrobcu alebo dodávateľa),
  • napätie a príkon náhradných žiaroviek,
  • symbol triedy II alebo triedy III, ktorý je potrebný podľa druhu ochrany pred úrazom elektrickým prúdom,
  • označenie stupňa ochrany proti prachu a vlhkosti (IP XX) alebo upozornenie, že reťazec je len na vnútorné použitie,
  • menovité napätie reťazcov triedy III,
  • použitie náhradných žiaroviek len takého druhu, aké boli dodané s týmto svietiacim reťazcom.

Pri kúpe si nezamieňajte interiérové a exteriérové osvetlenie. „Dôležitým faktorom pri kúpe dekoratívneho vianočného osvetlenia je vybrať si vhodné osvetlenie podľa spôsobu použitia“, radí aplikačný technik spoločnosti OSRAM a.s. Tomáš Balko. V prípade, že sa rozhodnete osvetliť svoj dom, určite siahnite po vonkajšom osvetlení. Pri kúpe vonkajšieho osvetlenia sa ešte pred kúpou uistite, že má skutočne dostatočnú izoláciu a zabezpečenie proti poveternostným podmienkam. Vonkajšie osvetlenie by malo mať bezpečnostné označenie IP. Pokiaľ ho nemá, patrí do interiéru. „Nie každé osvetlenie je totiž vhodné na osvetlenie stromov či častí domov. Takéto osvetlenie by malo mať postačujúce krytie na ochranu pred vniknutím vody (ideálne IP x4 a vyššie). Zákazník by sa určite nemal orientovať podľa ceny, ale voliť si radšej kvalitné osvetlenie. Nekvalitné osvetlenie môže nepríjemne prekvapiť a ovplyvniť vianočné sviatky prípadne poškodiť majetok,“ dodáva Balko.

Pred kúpou odporúčame, aby ste si svetlá nechali predviesť. Pri akomkoľvek náznaku pochybností ich radšej nekupujte. A ak si svetielka napokon kúpite, ale máte s nimi problém alebo pochybujte o ich kvalite, radšej ich nepoužívajte a pokúste sa ich vrátiť.

Zopár bezpečnostných rád na záver

Aby ste tohtoročné vianočné sviatky prežili v pokojnej atmosfére, na záver pripájame zopár rád, ktoré sú síce základné, ale v mnohých domácnostiach sa na ich dodržiavanie zabúda.

  • Vianočné osvetlenie by ste nikdy nemali nechať bez dozoru.
  • Ak idete spať, zhasnite všetky svetlá – na stromčeku i vianočnú svetelnú výzdobu na oknách.
  • V prípade, že idete na návštevu, tiež ich vypnite.
  • Nikdy nevymieňajte žiarovky na osvetlení pod prúdom.
  • Ak sú do série zapojené žiarovky s poistkou, nevymieňať žiarovku s poistkou za žiarovku bez poistky.
  • Pri žiarovkách zapojených do série ihneď vymeňte chybné žiarovky s rovnakým menovitým napätím a príkonom, aby sa predišlo prehriatiu.
  • Osvetlenie nepripájajte na napájanie, pokiaľ je ešte v obale.
  • Ak sa vyskytnú poruchy vianočného osvetlenia, odpojte ho a vráťte predajcovi.
  • V prípade, že dôjde k požiaru, v žiadnom prípade nehaste dekorácie alebo stromček vodou, penou alebo hasiacimi prístrojmi obsahujúcimi vodu. Na hasenie elektrických spotrebičov sú určené hasiace prístroje snehové a práškové.

(c) energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.