Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Krb Krbové kachle
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Krbové kachle. Zdroj: Flickr.com / Shandchem (licencia Creative Commons)
18. septembra 2012 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Pri výbere krbových kachlí a krbu sa zamerajte na výkon

Rýchly prehľad

Cieľová skupina Majitelia rodinných domov
Na čo sa zamerať Zamerajte sa na výkon, ktorý nesmie byť nižší a ani vyšší, než je potrebné.

Krbové kachle vs.  krbová vložka

Krby s otvoreným ohniskom už dnes v novostavbách väčšinou neuvidíte. Vystriedali ich krbové vložky s dvierkami, ktoré umožňujú nielen bezpečnejšiu prevádzku, ale aj rovnomernejšie horenie. „Na prvom mieste je bezpečnosť prevádzky a tiež účinnosť. Otvorený kozub má účinnosť maximálne 30%, zatiaľ čo krbová vložka 80%, „hovorí odborník na krby Marcel Mokrý.

Lepšia účinnosť krbových vložiek sa spája s ďalšou výhodou – možno ňou vykurovať celý dom. Aj keď má krbová vložka množstvo výhod, má aj svoje nevýhody. Pokiaľ by ste sa rozhodli pre krbovú vložku, rátajte s väčšou inštaláciou, pretože krbová vložka sa musí dobre obmurovať a pripraviť na prevádzku. Pokiaľ už v predstihu viete, že chcete mať v novostavbe krb, je na mieste uvažovať o ňom už v rámci projektu, kde vám projektant pomôže pripraviť parametre pre krbovú vložku. Aj keď ide iba o doplnkový zdroj vykurovania, využívať ho môžete od jari do jesene a ušetríte niekoľko stoviek eur ročne.

Inštalácia krbových kachlí je jednoduchšia. Stačí ich kúpiť, priviezť domov, pripojiť ku komínu a môžete spokojne kúpiť. Na trhu sú k dispozícii rôzne modely, tie lacnejšie sú dostupné už od 300 eur.

Krbová vložka ako hlavný zdroj vykurovania

Ešte pred kúpou by ste si mali položiť nasledujúcu otázku: „Budeme doma kúriť hlavne v krbe, alebo to bude len doplnkový zdroj vykurovania v podobe občasnej zábavy?“ Odpoveď na túto otázku je zásadná pre výber správneho modelu.

Ak plánujete krbovú vložku ako hlavný zdroj vykurovania, máte možnosť zvoliť buď teplovzdušný alebo teplovodný variant. Teplovzdušná vložka pracuje na princípe cirkulácie vzduchu v miestnosti, ktorý ohrieva a rozvádza ho pomocou ventilátorov aj do ďalších častí domu. Súčasťou teplovodného vykurovania je aj vstavaný výmenník, kde sa ohrieva voda, ktorá potom prostredníctvom radiátorov klasického ústredného kúrenia vykuruje dom.

V prípade, že takýto zdroj vykurovania zvažujete pre nový alebo zrekonštruovaný dom, je potrebné zvoliť správny výkon krbu alebo krbovej vložky ako hlavného zdroja vykurovania už v návrhu projektu. „Výkon závisí nielen od veľkosti rodinného domu, ale aj od tepelných strát,“ zdôrazňuje Marcel Mokrý.

Výkon by mal byť dostatočný

Ak zvažujete, že si zaobstaráte krb, určite by ste sa mali zaujímať o jeho výkon, pretože tento parameter je jedným z tých zásadných.

1 kW výkonu vykúri 20 metrov kubických priestoru

Podľa tohto všeobecného kľúča si môžete orientačne vypočítať požadovaný výkon. Pochopiteľne, pri výpočte treba zvážiť, či budete vykurovať zateplenú novostavbu alebo starý dom so silnými múrmi. V novostavbe totiž 1 kW výkonu dokáže vykúriť aj 40 metrov kubických.

Modelový príklad
Miestnosť s plochou 25 metrov štvorcových so svetlou výškou 2,90 metra, tzn. celkový objem miestnosti, 72,5 m3, by mali vykúriť kachle o výkonom 3,5 – 4 kW.

Výpočet je len orientačný, pretože v praxi je potrebné zvážiť konkrétne podmienky.

Modelový príkald

Krbové kachle vykurujú byt v starej zástavbe, kde je výška miestností 2,95 metra a podlahová plocha 42 metrov štvorcových.

Pre objem takmer 124 m3 by mali miestnosti vykúriť kachle s výkonom aspoň 6 kW. Avšak, v tomto byte by postačil nižší výkon, nakoľko dochádza k dechtovaniu. Obyvatelia bytu musia pravidelne vetrať a rúra je po vykurovacej sezóne silne zanesená.

Ak sa teda niekto domnieva, že čím väčší výkon, tým lepšie, v tomto prípade to neplatí. Kachle s predimenzovaným výkonom nemôžu poriadne vykurovať a keď ich nevyužívate naplno, dochádza k dechtovaniu. Poddimenzované kachle zas priestor nevykúria a pri prekurovaní môže dôjsť k poškodeniu vplyvom popraskania dielov.

Odporúčame preto navštíviť odborníka, ktorý vám pomôže určiť správny výkon.

Drevo, pelety alebo uhlie?

Ak chcete kúriť viacerými druhmi kuriva, rozhodne zvoľte univerzálny model, v ktorom môžete spaľovať drevené brikety, hnedé uhlie, drevo z listnatých stromov. Aký typ paliva budete využívať, závisí v tomto prípade od vašich skladovacích možností.

Nezabudnite, že pre vykurovanie v krboch nie je vhodné ihličnaté drevo. Práve vďaka jeho menšej objemovej hmotnosti ho spálite viac a pre väčší podiel živíc sa krb alebo kachle zanášajú. Pri dreve tiež ustrážte, či je dostatočne preschnuté, čo môže byť problém najmä v zhoršených skladovacích podmienkach.

Kúpa krbových kachlí

V súčasnosti je najjednoduchšou možnosťou výber pomocou internetových stránok výrobcov. Na základe parametrov a cenových ponúk, ktoré sú dostupné, si môžete porovnať mnohé modely.

Ak si však samy neviete dať rady, odporúčame navštíviť krbové štúdiá, kde sa k výrobkom dozviete aj množstvo užitočných rád od odborníkov a môžete si tak ušetriť prípadné neskoršie starosti. Ak už máte tip na krbovú vložku alebo krb, oslovte napríklad viac dodávateľov a konzultujte.

V prípade, že sa rozhodnete pre výstavbu celého krbu „na kľúč“, odporúčame si prezrieť referencie od klientov s už dokončenou realizáciou.

Nazeleno.cz, energia

Text publikujeme v zmysle Zmluvy o obsahovej spolupráci.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.