Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
30. apríla 2018 Plyn a ropa od Energia.skTASR

SPNZ: Zimná spotreba plynu bola porovnateľná s predchádzajúcim obdobím

Zimné obdobie 2017/2018 bolo podľa neho teplotne miernejšie ako pred rokom, spotrebu zemného plynu však medziročne výraznejšie neovplyvnilo. Po predchádzajúcej silnej zime s priemernými teplotami na úrovni okolo jedného stupňa Celzia nad nulou, ktorá spôsobila zvýšenie spotreby energií na vykurovanie, Slovensko zažilo v tomto roku pocitovo miernejšiu zimu. Teploty síce neboli také extrémne, ale chladnejšie počasie túto zimu pretrvávalo o niečo dlhšie ako vlani.

Zdôraznil, že extrémne chladné počasie zo začiatku roka 2017 tohtoročný január nepriniesol. „Priemerná teplota sa pohybovala na úrovni 1,8 stupňa Celzia oproti mínus 7,8 stupňa Celzia v januári 2017. Naopak, február bol v porovnaní s predchádzajúcim rokom chladnejší o 3,2 stupňa Celzia a marec dokonca o 5,1 stupňa Celzia, čo malo vplyv na zvýšenú spotrebu zemného plynu a predĺženie zimného obdobia. Začiatok apríla bol tiež chladnejší ako minulý rok. Objem distribuovaného zemného plynu na Slovensku bol teda na podobnej úrovni ako v rovnakom období posledných rokov,“ uviedol.

Dlhšie zimné, a teda aj vykurovacie obdobie tak podľa Klepáča zmiernilo prognózy zo začiatku marca o nižších zimných spotrebách zemného plynu. „Ak vezmeme do úvahy fakt, že ceny za dodávku plynu sa v roku 2017 a 2018 nezmenili, domácnosti môžu v prípade porovnateľnej spotreby očakávať podobnú výšku výdavkov na dodávku plynu,“ upozornil.

„Radi konštatujeme, že slovenské prepravné, distribučné a uskladňovacie kapacity pracovali bezpečne a spoľahlivo, výsledkom bolo plynulé a bezproblémové zásobovanie Slovenska zemným plynom,“ zdôraznil.

Nižšie teploty a predĺžené vykurovacie obdobie však podľa neho so sebou priniesli okrem spotreby zemného plynu, ktorý nezamoruje ovzdušie prachovými časticami, aj dlhodobejšie vykurovanie uhlím a biomasou, čo malo za následok zhoršenie smogovej situácie na Slovensku.

Upozornil, že podľa medializovaných informácií Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal 23. januára 2018 až do odvolania výstrahu pred nebezpečným smogovým ovzduším. V ohrození bola predovšetkým Jelšava, ale upozornenie platilo aj pre Martin a Vrútky. Podľa SHMÚ boli v deň pred výstrahou na niektorých staniciach priemerné denné hodnoty PM10 nad 50 mikrogramov na meter kubický (µg/m3). Táto hodnota nesmie byť prekročená na jednotlivej stanici viac ako 35-krát v kalendárnom roku. Príčinou smogovej situácie sú podľa SHMÚ vysoké emisie PM10 z vykurovania pevným palivom a z ďalších lokálnych zdrojov, ako aj nepriaznivé rozptylové podmienky pre polohu v horskej doline.

„Hrozbu karcinogénnych emisií tuhých znečisťujúcich látok pri spaľovaní uhlia a dreva tak aspoň čiastočne zmierňujú vykurovacie systémy na báze zemného plynu, ktoré sú nielen užívateľsky komfortné, dostupné a ekonomicky výhodné, ale hlavne nezhoršujú kvalitu ovzdušia. Intenzívnejšie a dlhodobejšie využívanie zemného plynu v zimnom období je preto pozitívnym javom v oblasti ochrany životného prostredia a príspevkom k zmierneniu zdravotných komplikácií smogom ohrozovaných obyvateľov Slovenska,“ dodal Klepáč.

Copyright © TASR 2018

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.