Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
22. marca 2018 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Ceny ropy vzrástli, cena Brentu sa posunula výraznejšie nad 67 USD/barel

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v máji vzrástla do 7.40 h SEČ o 15 centov na 67,57 USD (55,04 eura) za barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI, rovnako s májovým kontraktom (aprílový kontrakt vypršal 20.3.), dosiahla 63,68 USD/barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená rast o 14 centov.

Podľa analytikov ceny ropy do veľkej miery podporila návšteva saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána vo Washingtone. To posilnilo špekulácie, že USA by mohli opätovne zaviesť voči Iránu sankcie.

„Prítomnosť saudskoarabského korunného princa vo Washingtone a jeho jasný program zvýšiť tlak na Irán, je podľa mňa kľúčovým faktorom, ktorý podporil ceny ropy,“ povedal Greg McKenna z maklérskej spoločnosti AxiTrader. Ďalším faktorom, ktorý tlačí ceny ropy nahor, je podľa analytikov nominácia doterajšieho šéfa CIA Mika Pompea na post ministra zahraničných vecí USA. Pompeo je odporca medzinárodnej dohody o obmedzení jadrového programu Iránu z roku 2015. Ak by Washington od nej odstúpil a sankcie opätovne zaviedol, odrazilo by sa to na vývoze ropy z krajiny.

Ceny podporila aj informácia Amerického ropného inštitútu, že zásoby ropy v USA minulý týždeň klesli o 2,7 milióna barelov. Trhy teraz čakajú na kľúčovú správu amerického ministerstva energetiky o vývoji ropných zásob.

(1 EUR = 1,2276 USD)

Copyright © TASR 2018

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.