Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
16. marca 2018 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Ceny ropy zaznamenali slabý rast, za celý týždeň však smerujú k poklesu

Najnovšie sa k negatívnym správam pridala Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA). Vo svojej najnovšej mesačnej správe uviedla, že dodávky ropy z krajín mimo OPEC na čele s USA sa tento rok zvýšia o 1,8 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov) po minuloročnom raste o 760.000 barelov denne. Najnovší odhad znamená vyššie tempo rastu, než IEA predpokladala v predchádzajúcej prognóze.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v apríli dosiahla do 9.33 h SEČ 61,24 USD (49,62 eura) za barel. V porovnaní s uzávierkou v predchádzajúci deň to predstavuje rast o 5 centov (0,08 %). Za celý týždeň sa však počíta s poklesom zhruba o 1,3 %, zatiaľ čo v tomto rozsahu cena WTI za predchádzajúci týždeň vzrástla.

Aj pohyb ceny severomorskej ropnej zmesi Brent s májovým kontraktom bol minimálny. Dosiahla 65,14 USD/barel, čo predstavuje rast o 2 centy (0,03 %). Aj v tomto prípade však trhy počítajú za celý týždeň s poklesom.

(1 EUR = 1,2341 USD)

Copyright © TASR 2018

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.