Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Plynomer - SPP - distribúcia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Plynomer - Foto: SPP - distribúcia
14. júna 2016 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Za pretočenie plynomeru hrozí od júla väzenie

Pretáčanie plynomerov bola u nás dlhé roky bežným folkórom bez postihu. Od vynaliezavých jednotlivcov, ktorí úpravou meradla chceli ušetriť pár eur, až po organizované skupiny, ktoré si z nelegálnej činnosti spravili biznis. Rastúci trend  týchto praktík si preto vyžiadal zmenu v trestnom zákone. Od prvého júla 2016 sa za neoprávnený zásah do meradla spotreby a falšovanie plomby zavádza trestná zodpovednosť. V závislosti od závažnosti trestného činu a veľkosti škody môžu páchatelia skončiť vo väzení na jeden až dvanásť rokov.

Podľa prevádzkovateľa distribučnej siete SPP – distribúcia evidencia ukazuje, že trestná činnosť zameraná na manipuláciu s plynomermi je organizovaná. „Spôsob zásahov do meradiel a falšovania plomb jednoznačne poukazuje na ich prepojenie v jednotlivých lokalitách,“ uviedol hovorca firmy Milan Vanga.

Stovky prípadov každý rok

V roku 2015 pracovníci spoločnosti SPP – distribúcia odhalili 599 prípadov preukázateľných zásahov do meradiel alebo dokonca priamo do plynovodu. Scenár je vždy rovnaký, páchatelia strhnú zabezpečovaciu značku a snažia sa upraviť hodnotu odobraného plynu a zahladiť stopy. Ak vznikne podozrenie, že bola narušená plomba, prípad preberie znalec v oblasti kriminalistiky a mechanoskopie, ktorý posúdi, či došlo k nelegálnemu zásahu.

Ak sa vina preukáže, spotrebiteľ musí nahradiť distribučnej firme nielen hodnotu ukradnutého plynu, ale aj uhradiť náklady spojené s odhalením a odstránením neoprávneného odberu. Od  trestnej zodpovednosti si preto SPP – distribúcia sľubuje ešte účinnejšie obmedzenie nelegálnej činnosti.

Kradnú najmä majetnejší

Čierne odbery plynu vôbec nie sú doménou spotrebiteľov s nižšími príjmami. „Podvody s odberom plynu vo väčšine prípadov nemajú na svedomí sociálne slabší odberatelia, ale bonitní odberatelia, hlavne majitelia väčších rodinných domov, reštaurácií, penziónov a podobných prevádzok,“ doplnil Vanga. 

Kradnutie plynu má aj ekonomické dôsledky. Odhaľovať neoprávnené odbery sa preto snaží sám prevádzkovateľ siete. Hoci ich počet sa vlani mierne znížil, stále sa považuje za alarmujúci. „Zamestnanci spoločnosti identifikovali a zadokumentovali 2181 prípadov neoprávnených odberov v objeme viac ako 6,5 miliónov metrov kubických plynu,” priblížil pre náš portál.

No protiprávny zásah do plynomeru je predovšetkým ohrozením bezpečnosti. Ak majú občania akékoľvek podozrenia o stáčaní meracích zariadení, mali by bezodkladne kontaktovať spoločnosť SPP-distribúcia. „Včasné zistenie neoprávneného zásahu do meradla znižuje riziko havárie na plynovom zariadení a poškodenia zdravia a majetku osôb v jeho blízkosti,“ uzavrel.

© energia.sk

Ilustračná foto: SPP – distribúcia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.