Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
plynovy kondenzacny kotol
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
plynový kondenzačný kotol (ilustračný záber) Foto: SPP
2. decembra 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Kúrime plynom: Kedy sa oplatí kondenzačný plynový kotol?

Rýchly prehľad

Cieľová skupina Predovšetkým majitelia rodinných domov
Vstupná investícia V závislosti od základných parametrov a požiadaviek. Zvyčajne od 1.000 EUR a viac
Doba návratnosti V priemere 5 – 7 rokov, pri súčasnej celosvetovej tendencii sa môže skracovať.
Miera úspory Až 16. 859 kWh/rok, t. j. 777 EUR/rok

Plynový kotol patrí v domácnostiach k najčastejším zdrojom vykurovania. Udáva sa, že pri nových rodinných domoch vykurovaných plynom padne voľba v 80% na kondenzačný kotol. Výrobcovia i predajcovia sľubujú zaručenú finančnú úsporu v rádoch desiatok percent a účinnosť presahujúcu 100%. Kondenzačný plynový kotol ale rozhodne nemusí byť dobrou voľbou pre každého. Či vám naozaj prinesie úspory a skorú návratnosť vloženej investície, záleží na type vykurovacej sústavy, ale čiastočne aj na klimatickej oblasti, v ktorej žijete.

Rozdiel medzi bežným a kondenzačným kotlom

U bežného plynového kotla sú spaliny odvádzané priamo do komína. Teplota týchto spalín, ktoré obsahujú veľké množstvo vodných pár sa pohybuje v rozmedzí 130 až 180 ° C. Kondenzačný kotol dokáže toto teplo ďalej zužitkovať. Spaliny prechádzajú výmenníkom, kde skondenzujú a slúžia pre predohrev vody vo vykurovacom systéme. Teplota spalín sa týmto procesom zníži na hodnotu približne 60 ° C. Vzniknutý kondenzát je nutné odvádzať do odpadu. Množstvo kondenzátu za hodinu prevádzky obvykle zodpovedá desatine litra na každý kilowatt výkonu. Práve vďaka schopnosti využitia tepla zo spalín je kondenzačný kotol úspornejší než klasický kotol.

Úspory zaisťuje kondenzácia

Ku kondenzácii, a tým aj k úsporám ale nemusí dochádzať vždy. Kondenzačný kotol je vhodný pre vykurovacie sústavy pracujúce s nízkou teplotou vody. Aby dochádzalo ku kondenzácii, musí sa voda do kotla vracať čo najstudenejšia. Ideálne sa preto hodí do kvalitne izolovaných novostavieb s podlahovým vykurovaním. V závislosti od konkrétnej situácie však môže byť vhodný aj do rekonštruovaných objektov s často predimenzovanou plochou radiátorov a s veľkým množstvom vody v systéme, kde bude nižšia teplota vykurovacej vody pre vykurovanie dostatočná. Ak by mal kondenzačný kotol ohrievať vodu na vyššiu teplotu nebude vo väčšine prípadov dosiahnutá požadovaná kondenzácia. Rovnaký problém môže nastať pri veľmi silných mrazoch, kedy je nutné zvyšovať teplotu vody aj v nízkoteplotnom systéme. Tento problém je však v našich zemepisných šírkach skôr zanedbateľný a týka sa prakticky len niekoľkých dní v roku, alebo vyložene horských lokalít.

Nový klasický kotol prinesie úsporu oproti starému kotlu

Pri kondenzačnom kotli si pravdepodobne na prvý pohľad všimnete vyššie ceny. Oproti bežnému plynovému kotlu budete musieť siahnuť hlbšie do peňaženky. Mnohokrát stojí aj viac ako dvojnásobok. Výrobcovia často udávajú, že aj klasický moderný plynový kotol prinesie v porovnaní so zastaraným modelom úsporu za vykurovanie v niekoľkých desiatkach percent. Pred výberom typu kotla je teda na mieste riešiť otázku návratnosti vložených prostriedkov. Kondenzačný kotol môže, pri dodržaní podmienok efektívnej prevádzky, podľa výrobcov priniesť oproti starému kotlu úsporu až 35%, vždy však záleží na stave pôvodného kotla a na možnosti kvalitnej regulácie vykurovacej sústavy.

Pokiaľ ale nemáte vhodné podmienky pre kondenzačný kotol nemusíte zúfať. Pri výmene starého nehospodárneho plynového kotla za nový, aj keď obyčajný, tiež ušetríte (uvádza sa 20 až 30% nákladov oproti veľmi neúspornému zastaranému modelu). Reklamným trikom výrobcov kotlov býva uvádzanie návratnosti kondenzačného kotla iba vo vzťahu k starému neúspornému plynovému zdroju, porovnanie kondenzačného a bežného nového kotla sa väčšinou neuvádza. Zistili by sme totiž, že kondenzačný kotol je oproti bežnému novému úspornejší približne o 10 až 15%.

Každopádne je ale nutné mať na pamäti, že všetky bežne uvádzané percentá úspor sú vždy orientačné a nemusia zodpovedať reálne každej situácii, kde hrá úlohu celý rad ďalších faktorov. Obzvlášť u kondenzačného kotla je dôležité celkovú situáciu podrobne posúdiť, aby sa investícia naozaj vyplatila. Pri výpočte návratnosti tiež berte do úvahy cenu za montáž, pripojenie odvodu kondenzátu a prípadné úpravy komína pre bezpečný odvod spalín, ktoré sa vzhľadom na svoju nízku teplotu správajú inak ako u bežného plynového kotla.

„Kondenzačný škandál“: Čo sa stalo v Británii?

Pred niekoľkými rokmi priniesli kondenzačné kotly svojim majiteľom v Británii veľké problémy. Tamojšia vláda štedro dotovala výmenu bežných kotlov za kondenzačné a montážne firmy jednoducho vymieňali pôvodné kotle za nové často bez akýchkoľvek úprav či zhodnotenia celkovej situácie. Domové rozvody sa navyše v Británii často vedú po fasáde, čo v tuhej zime, ktorá vtedy nastala, spôsobilo nemalé problémy vrátane zamŕzania potrubia odvádzajúceho kondenzát z kotla. Kotol prestane kúriť a môže tiež dôjsť k jeho poškodeniu. Prevádzkovanie kondenzačných kotlov v neprispôsobených vykurovacích systémoch tu tiež nevedie k veľkým úsporám.

Je kondenzačný kotol perpetuum mobile?

V súvislosti s kondenzačnými kotlami sa často uvádza informácia, že ich účinnosť presahuje 100%. Ide však iba o nesprávne používanie fyzikálnych pojmov v záujme marketingovej propagácie výrobcov. Ako „účinnosť“ je v súvislosti s kondenzačnými kotlami označovaný tzv.normovaný stupeň využitia, ktorý (zjednodušene vysvetlené) umožňuje porovnať konvenčné a kondenzačné kotly. Tvrdenie o účinnosti presahujúce 100% je teda veľmi zavádzajúce. Skutočná fyzikálne prepočítaná účinnosť kondenzačného kotla nedosahuje hodnoty 100%.

(c) nazeleno.cz, energia.sk

Text publikujeme v zmysle Zmluvy o obsahovej spolupráci

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.