Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
najlepsi napad - ilustracka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Logo projektu Najlepší nápad. Foto: oze.najlepsinapad.sk
18. januára 2013 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Najlepší nápad: Prenosná solárna chladnička

Stoja za ním študenti Strednej odbornej školy na Bzinskej v Novom Meste nad Váhom Jozef Štekel, Rastislav Hornák a Patrik Kukučka.

Ich solárna chladnička obsahuje peltierov článok, ktorý prakticky nasáva teplo a vypúšťa ho von. Samotný peltierov článok je napájaný fotovoltaickým článkom. Keď slnko svieti na chladničku, fotovoltaický článok sa nabíja a svojou energiou poháňa peltierov článok, ktorý danú energiu využije na ochladenie vnútra chladničky.

Aj keď na trhu už existujú prenosné chladničky, sú závislé na napájaní napr. autobatériou alebo iným zdrojom sieťového napätia. Solárna chladnička študentov z Nového Mesta je tak zaujímavejšia najmä z ekologického hľadiska. Nápad by určite ocenili dovolenkári alebo rybári, ktorí radi trávia čas v prírode bez priameho prístupu k verejnej rozvodnej sieti.

Porotcovia síce namietali, že problém dovolenkárov s chladničkou sa už dnes dá riešiť kúpou chladničky s peltierom do USB a solárnou nabíjačkou s USB výstupom, solárna chladnička mladých študentov je však oveľa elegantnejším a jednoduchším riešením.

Najlepší nápad podporuje podnikateľské nápady mladých ľudí ako šetriť prírodu a energiu. Každý rok pomôže 10 vybraným nápadom mladých ľudí, ktorí študujú na technických stredných školách. Partnerom projektu je Západoslovenská energetika.

Ak vás projekt alebo konkrétny nápad zaujal a chcete ho podporiť, staňte sa poradcom projektu. Budete mať možnosť priniesť svoje skúsenosti mladým ľuďom pri rozbehu ich podnikania. Zapojiť sa môžete tu.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.