Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
geoterm Croatia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ martin vmorris (licencia Creative Commons)
15. februára 2012 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Projekt prvej geotermálnej elektrárne na Slovensku stále žije

Projekt výstavby geotermálnej elektrárne pri Košiciach stále žije, nie je však istý. Projekt realizuje spoločnosť Geoterm Košice, a.s., ktorej majoritným akcionárom je Slovenský plynárenský priemysel (SPP). Šéf dominantného dodávateľa plynu Jean-Jacques Ciazynski pripustil, že sa musia okolo projektu vyjasniť ešte otvorené otázky. „Stále existujú otvorené otázky. Dovolil by som si poukázať na ochranu investície, kde je súčasná legislatíva nedostatočná. Predtým, ako bude urobené finálne investičné rozhodnutie, musíme byť presvedčení, že projekt má zmysel aj zo strany ekonomickej návratnosti,“ povedal Ciazynski.

Podľa pôvodných plánov mala byť elektráreň postavená už v roku 2011, neskôr v roku 2013. Nastal však sklz, ktorý spôsobilo to, že bolo treba získať nové rôzne povolenia. „Taktiež bolo potrebné urobiť ďalšie geologické práce. V každom prípade, tieto kroky sú už vo fáze ukončenia,“ dodal Ciazynski. Po definitívnom rozhodnutí bude podľa neho výstavba geotermálneho zdroja trvať zhruba dva roky.

Geotermálna elektráreň s výkonom 3,5 megawattu by sa mala nachádzať v stredisku Ďurkov. Pre zhruba troma rokmi plynári predpokladali, že projekt výstavby geotermálnej elektrárne by si mal vyžiadať zhruba 30 mil. eur. Podľa pôvodných plánov by mala elektráreň ročne vyrobiť 23 tisíc megawatthodín elektrickej energie, ktorou by mohli rok zásobovať 11 tisíc domácnosti. V roku 2010 získal projekt od Ministerstva hospodárstva SR aj osvedčenie o súlade investičného zámeru s dlhodobou koncepciou energetickej politiky. Bez osvedčenia od rezortu hospodárstva nemôže investor začať s realizáciou energetického projektu.

Spoločnosť Geoterm Košice bola založená v roku 2001 za účelom realizácie projektu „Využitie geotermálnej energie v Košickej kotline“. Zakladajúcimi akcionármi spoločnosti sú SPP, Slovgeoterm a mesto Košice. V roku 2002 sa stali akcionármi spoločnosti C.F.G Orleans a Dalkia International. Slovenský plynárenský priemysel podľa internetovej stránky vlastní vo firme Geoterm Košice takmer 96-percentný podiel. Prevažná časť základného imania bola realizovaná formou nepeňažných vkladov, ktoré predstavujú realizované vrty a výsledky výskumných činností.

Zdroj: © SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.