Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Solar fashion
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / jurvetson (licencia Creative Commons)
19. júla 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Konečne je na verejnosti zoznam slnečných elektrární

Keď sme takto pred rokom spúšťali portál energia.sk, vytvárali sme interaktívny nástroj „Energetická mapa„. Našu mapu sme sprístupnili pre verejnosť na konci septembra 2010, dva mesiace po spustení „energie“. Na začiatku sme si určili niekoľko typov zdrojov, ktoré sme chceli do mapy zakresliť. Medzi nimi i slnečné elektrárne.

Počas minulého leta a ani počas jesene sa nám zoznam fotovoltaických elektrární nepodarilo získať. Skúšali sme neskôr v zime a tiež i na jar. Pýtali sme od distribučných spoločností, od regulačného úradu, od združení, ktoré majú blízko k fotovoltaike, dokonca sme skúšali i u prevádzkovateľa prenosovej sústavy. Odpovede boli rôzne, predsa však mali jedno spoločné: „Ľutujeme, nemôžeme / nedokážeme poskytnúť.“ A to pre najrôznejšie dôvody, od obchodného tajomstva, cez neexistenciu ucelenej databázy, až po (v prípade prevádzkovateľa prenosovej sústavy) nevytváranie takejto databázy. K čomu sa dalo maximálne dopracovať, bola iba informácia o súhrnnom inštalovanom výkone v regióne tej-ktorej distribučnej spoločnosti.

Včera sa na stránke MH SR objavila krátka tlačová správa, v ktorej sa píše, že minister z vlastnej iniciatívy požiadal Štátnu energetickú inšpekciu o skontrolovanie, či majú všetky elektrárne, ktoré sa nachádzajú na zozname pripojených zdrojov k 30.6.2011, potrebné potvrdenia: kolaudačné rozhodnutie a potvrdenie o funkčnej skúške. Inými slovami, či neodstali bianko šek také zdroje, ktoré ešte nie sú reálne dokončené.

Okrem toho sa však pod textom objavil i zoznam všetkých FV elektrární (oficiálne) pripojených do siete k 30.6.2011 (na tejto linke). Netreba nám v redakcii viac, iba si už len počkať na aktualizáciu zoznamu podľa výsledkov kontrol. Následne môžeme takmer po roku pátrania zakresliť FV elektrárne do našej Energetickej mapy.

Odhliadnuc od našej mapy, rozhodnutie ministra je všeobecne správnym krokom. Existujú totiž podozrenia, že viaceré FV elektrárne sa dostali na zoznam bez toho, že by boli včas a riadne uvedené do prevádzky. Byť na zozname platnom k 30.6. znamená pre majiteľa FV elektrárne možnosť predávať elektrickú energiu za výrazne vyššiu výkupnú cenu a urýchliť tak návratnosť svojej investície. Elektrárne, ktoré sa pripájajú po 30.6., majú nárok na nižšiu mieru celkovej podpory.

Na druhej strane, na podporu obnoviteľných zdrojov sa skladajú všetci odberatelia elektrickej energie v koncovej cene elektriny. Tzv. „integrovanú“ cenu elektriny pre domácnosti tvorí šesť zložiek, medzi nimi i tarifa za prevádzku systému (TPS). Práve tá naposledy medziročne zaznamenala najvyššie tempo rastu, ako znázorňuje graf:

Graf: Priemerná cena TPS pre domácnosti (eur/MWh bez DPH)

Zdroj: cenaenergie.sk

V rámci TPS sa na jednej strane financuje fungovanie trhu s elektrickou energiou, na druhej strane sa cez ňu podporujú oblasti, ktoré sú pre štát prioritné. Na Slovensku ide o podporu OZE a o podporu ťažby hnedého uhlia v Hornonitrianskych baniach. Viac o logike skladby koncovej ceny elektriny je možné dozvedieť sa napr. na stránke www.cenaenergie.sk.

Minister sa pochlapil a dal verejnosti informácie, ktoré už pomaly začali zaváňať umelým utajovaním. Škoda však, že podobný zoznam nezverejnili už skôr samotní majitelia FV elektrární. V takejto situácii, po dlhom období neochoty zdieľať základné informácie o svojich podnikateľských aktivitách, sa im situácia môže vypomstiť v podobe ďalšieho poškodzovania už i tak nie veľmi priaznivého vnímania fotovoltaiky širokou verejnosťou. Ak sa tak stane, s veľkou pravdepodobnosťou to bude jej „stop“ aj na strechách a fasádach budov, kde má i v slovenských podmienkach svoje opodstatnenie a s čoskoro lacnejšími technológiami aj nezanedbateľný ekonomický potenciál.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.