Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Kukurica - biomasa
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kukuričné pole (biomasa) - ilustračná foto. Zdroj: Flickr.com / snake.eyes (licencia Creative Commons)
17. mája 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

V Žarnovici pribudne elektráreň na biomasu

Ďalším energetickým zdrojom v meste Žarnovica sa pravdepodobne stane elektráreň na biomasu. „Elektráreň má mať podľa pôvodných projektov inštalovaný výkon cez 10 megawattov. Výroba elektrickej energie by mala byť na báze obnoviteľných zdrojov, teda biomasy, štiepky,“ uviedol primátor mesta Karol Danko. V elektrárni by sa podľa jeho slov mali použiť špičkové technológie.

Vedenie mesta verí v ďalšie investície súkromného investora. „Toto by malo byť akýmsi prvým krokom, pretože tento investor zvažuje ďalšie možnosti, ďalšie investície do drevospracujúcej výroby, aby bola aj energeticky, ale aj surovinovo prepojená s touto prvou investíciou,“ podotkol Danko. V meste by tak v budúcnosti mohli vzniknúť ďalšie pracovné miesta.

Zdroj sa má nachádzať v areáli bývalého závodu Preglejka

Podľa predpokladov by sa mala skúšobná prevádzka spustiť už v treťom štvrťroku. Podľa Danka má význam už len to, že takáto investícia zhodnotí územie, ktoré je momentálne nevyužité. „To územie je tak či tak vyčlenené a nie je iným možným spôsobom využiteľné len na priemyselnú činnosť, je to zadefinované v územnom

Pláne,“ doplnil. 

V meste len nedávno pribudla aj slnečná elektráreň. Aj túto investíciu považuje primátor za prínos. Pozemok, na ktorom sa nachádza, bol podľa Danka nevyužitý, navyše zaťažený sieťami, a tak ho mesto predalo. „Predali sme pozemok, ktorý mesto malo nevyužitý a je zaťažený sieťami. To znamená, že pozemok môžeme využiť maximálne na nejakú poľnohospodársku činnosť alebo na takúto prevádzku, ktorá je tam zriadená,“ dodal.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.