Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
V rámci projektu Zelená domácnostiam II na jeseň vyhlásia ďalšie štyri kolá
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: archív, energia.sk
14. júla 2019 Obnoviteľné zdroje OZEBiomasa od Energia.skSITA

V rámci projektu Zelená domácnostiam II na jeseň vyhlásia ďalšie štyri kolá

Prvé kolo bude určené pre slnečné kolektory, ďalšie pre fotovoltické panely a tepelné čerpadlá, posledné, s termínom vyhlásenia 22. októbra 2019, pre kotly na biomasu.

Nové kolá umožnia získať poukážku tým domácnostiam, ktoré potrebujú zariadenia využívať ešte tento rok. Keďže na inštaláciu zostávajú rovnako ako v minulosti tri mesiace, predpokladáme, že veľká časť žiadostí o preplatenie poukážok bude podaná koncom roka, prípadne až v ďalšom roku. Väčšina prostriedkov poskytnutých na doplnené kolá tak bude do čerpania zarátaná až v rámci sumy určenej na rok 2020,“ uviedla generálna riaditeľka SIEA Alexandra Velická.

Ďalšou zmenou je navýšenie čiastky na najbližšie kolo určené pre tepelné čerpadlá na 1,5 mil. eur. Kolo bude vyhlásené 3. septembra 2019.

Reagujeme tak na pretrvávajúci záujem o tepelné čerpadlá, pri ktorých je príspevok najvyšší. V 15. kole, ktoré bolo otvorené tento týždeň 9. júla 2019, sa alokácia 1,5 mil eur vyčerpala po štvrtej minúte. Vydali sme 508 poukážok,“ uviedol komunikačný manažér SIEA Stanislav Jurikovič.

Podpora čerpadiel

SIEA momentálne eviduje 1 307 platných poukážok na tepelné čerpadlá v hodnote 3,9 milióna eur. Podpora čerpadiel v šiestich tohtoročných kolách pravdepodobne prekročí 6,3 milióna eur, čo je takmer polovica zo sumy, ktorá by mala byť využitá na tohtoročné inštalácie.

Aktuálne je vydaných viac ako 4 500 platných poukážok v hodnote 8,8 milióna eur. Do konca roka plánuje SIEA podľa zverejneného harmonogramu vyhlásiť ešte deväť kôl v celkovej hodnote 5,9 milióna eur. Najbližšie kolo na kotly na biomasu bude otvorené 23. júla 2019.

Národný projekt Zelená domácnostiam II je súčasťou Operačného programu Kvalita životného prostredia. Cieľom projektu je vďaka európskej a štátnej podpore do roku 2023 zvýšiť využívanie obnoviteľných zdrojov energie v domácnostiach. SIEA plánuje podporiť inštalácie s celkovým výkonom 140 MW.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.