Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
13. marca 2018 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skTASR

SAPI: Nesúhlasíme s tvrdením OĽaNO, že TPS bola vytvorená ako poplatok mafii

„Ostro nesúhlasíme s tvrdením prezentovaným na tlačovej besede OĽaNO, že TPS bola vytvorená ako poplatok mafii. Rovnako sa ohradzujeme aj voči tvrdeniam, že poberanie poplatku je ekonomická mafia, ktorá rozkráda štát. Výmenou za štátom podporovanú výkupnú cenu je reálna komodita – elektrina. Jedná sa teda o odplatu za vyrobený tovar – elektrickú energiu z domácich zdrojov,“ vysvetlila fotovoltická asociácia.

SAPI priznala, že „je pravdou, že začiatky fotovoltiky na Slovensku do veľkej miery transparentné neboli“. „To ale nie je nič nové, nakoľko sa jedná o kauzy, o ktorých sa už pred rokmi v médiách veľa popísalo a ostro sa voči nim pravidelne ohradzuje aj samotná asociácia. Navyše, mnohé skutočnosti, ktoré boli spomenuté, nie sú dôsledkom činnosti podnikateľov, ale vznikli ako dôsledok legislatívnej činnosti Ministerstva hospodárstva SR, ktoré vytvorilo zákon o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE), poslancov Národnej rady SR, ktorí ho prijali a Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý reguloval výkupné ceny a licencie,“ spresnila SAPI.

Ďalšie tvrdenia OĽaNO sa podľa SAPI týkali výkupných cien, kde bolo uvedené, že trhová cena energie v roku 2009 bola 30 eur, kým výkupná predstavovala hodnotu 430 eur. „To je jasné a účelové zavádzanie. V prvom rade treba opraviť hneď prvé tvrdenie o trhovej cene energie v roku 2009. Tá sa v danom roku pohybovala vo výške 80 eur/megawatthodinu (MWh), a nie uvádzaných 30 eur. Ďalej treba zdôrazniť, že aj obstarávacia cena fotovoltických elektrární bola v tom čase trojnásobná v porovnaní so súčasnosťou a pri jednomegawattovej (MW) elektrárni to predstavovalo viac než 3 milióny eur,“ upozornila SAPI.

Asociácia zdôraznila, že samotné výkupné ceny pritom nastavoval ÚRSO v súlade so zákonom o regulácii a zákonom o podpore OZE a výkupnú cenu 430 eur/MWh pritom nezískal takmer žiadny výrobca elektriny, keďže v tomto roku sa žiaden veľký fotovoltický projekt nepostavil. V roku 2010 už výkupná cena klesla na 425 eur a v roku 2011 sa pohybovala výkupná cena v rozpätí od 256 do 382 eur/MWh.

Výhrady k zaberaniu ornej pôdy sú podľa SAPI častým argumentom neprajníkov fotovoltiky. Fotovoltické elektrárne postavené v rokoch 2009 až 2011 zaberajú spolu približne 14,48 km2, čo predstavuje 0,0295 % plochy územia SR. „Ak by sme aj, v čisto teoretickej rovine, hovorili o ploche, ktorú by mali zabrať fotovoltické elektrárne pokrývajúce celoročnú spotrebu Slovenskej republiky, hovoríme stále len o 2,5 % celého územia, teda 1225 km2,“ dodala SAPI.

SAPI považuje z tlačovej besedy OĽaNO za najproblematickejšie to, že padli obvinenia na celý sektor fotovoltiky, čím do jedného vreca s údajným „mafiánmi“ hodil Igor Matovič aj tisícky výrobcov, ktorí poctivo podnikajú a platia tomuto štátu dane, alebo si prípadne výrobou zelenej energie snažia znížiť účty za elektrinu. „Rovnako týmto označením urazil líder OĽaNO aj majiteľov niekoľko tisíc rodinných domov na Slovensku, ktorí sú asi len ťažko predĺženou rukou akejsi mafie,“ doplnila fotovoltická asociácia.

Matovič v pondelok 12. marca na tlačovej besede uviedol, že koaličný Smer-SD preniesol ľuďom do účtov za elektrinu poplatky mafie. Poukázal na TPS. Cez tieto poplatky sa podľa neho ľudia skladajú na výrazne predraženú elektrinu, ktorú slovenské elektrárne musia nakupovať od ľudí, ktorí prevádzkujú slnečné elektrárne. Matovič zároveň upozornil, že licenciu na prevádzku takejto elektrárne dostala aj firma talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu.

Elektrina podľa Matoviča stojí na trhu približne 30 eur/ MWh, Smer-SD však podľa neho vymyslel systém a od ľudí, ktorým v roku 2009 rozdali licencie na prevádzku slnečnej elektrárni, sa kupuje za 430 eur/MWh. „Ľudia sa dnes cez tarifu za prevádzkovanie systému skladajú 400 miliónov eur ročne ľuďom, ktorým rozdali dotácie. Skladajú sa na ten rozdiel medzi 30 a 430 eurami,“ uviedol Matovič.

Copyright © TASR 2018

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.