Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
2. decembra 2017 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skTASR

Dánsko zákonom komplikuje podmienky na výstavbu Nord Streamu

„Z nášho pohľadu ideme podľa harmonogramu. Dielo dokončíme pred záverom roka 2019 a v ňom ho uvedieme aj do prevádzky,“ pre agentúru DPA to v Bruseli povedal Paul Corcoran, člen Správnej rady Severného prúdu zodpovedný za finančné záležitosti.

Očakáva sa, že projekt získa prvé povolenia ešte v decembri. S výstavbou plynovodu musia súhlasiť úrady piatich krajín, vrátane Nemecka.

Nedávno prišla Európska komisia (EK) s novými požiadavkami na sprevádzkovanie plynovodu. Dôrazne sú proti nemu viaceré východoeurópske krajiny. Dánsko mu tento týždeň vytvorilo zákonom prekážku, ktorou by sa malo zabrániť položeniu potrubia na dno Baltiku v jeho výsostných vodách.

Corcoran povedal, že dánsky zákon nadobudne účinnosť v januári. „Potom je sporné, či minister zahraničných vecí využije možnosti, ktoré mu zákon poskytuje,“ uviedol Corcoran. „Ak by využil právo veta, potom by sme museli hľadať alternatívu pre preloženie plynovodu.“

O oneskorení dokončenia projektu v takom prípade nechcel špekulovať.

Postup EK označil manažér za sklamanie. Plánovaná zmena trasy plynovodu vytvára chaos. „Keď sme projekt začali, poznali sme právne záležitosti. Ale EÚ teraz navrhuje ich zmenu a my nevieme, čo jej návrh v detailoch znamená.“ Dodal, že v tejto chvíli nevidí, že iniciatíva EK projekt blokuje. Napokon, stáva sa, že jej návrhy členské krajiny Únie často odmietajú.

Copyright © TASR 2017

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.