Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
29. novembra 2017 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Vláda odobrila koncepciu rozvoja geologického výskumu a prieskumu

Poznanie geologického prostredia dokáže podľa envirorezortu eliminovať prípadné škody spôsobené prejavmi extrémneho počasia. „Na ministerstve presadzujeme názor, že prevencia je omnoho lacnejšia, ako hasenie vzniknutých dôsledkov. Žijeme v období klimatickej zmeny, ktorej prejavom sú aj čoraz častejšie vyskytujúce sa zosuvy pôdy. Tie ohrozujú nielen majetok, ale aj životy obyvateľov,“ doplnil Sólymos.

Úlohou koncepcie je preto zvyšovať úroveň poznania geologickej stavby územia, podporovať geologický výskum, hydrogeologický a inžinierskogeologický prieskum s cieľom chrániť životné prostredie a v konečnom dôsledku aj zdravie ľudí. Koncepcia navrhuje pokračovať v podrobnom geologickom mapovaní Slovenska.

Podľa koncepcie by sa mala účinnejšie využívať geotermálna energia, a to nielen na rekreačné účely. Na Slovensku sú v súčasnosti štyri mestá, kde sa využíva na verejné vykurovanie geotermálna energia. Ide o Veľký Meder, Galantu, Šaľu a Sereď. „Je to obrovská príležitosť pre samosprávy a aj súkromné spoločnosti. Lebo pokiaľ sa budeme všetci držať princípu, že rozvoj musí kráčať ruka v ruke s citlivým využívaním prírodných zdrojov, budeme mať postarané nielen o živobytie na dlhé roky, ale ostane nám aj pekné prostredie a kus prírody zanecháme aj ďalším generáciám,“ zhrnul Sólymos.

Schválená koncepcia považuje za dôležité pokračovať aj v riešení problematiky environmentálnych záťaží a v zabezpečovaní podrobného prieskumu na najrizikovejších lokalitách.

Copyright © TASR 2017

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.