Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
16. novembra 2017 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Program Zelená domácnostiam čakajú zmeny

Dotačný projekt Zelená domácnostiam, vďaka ktorému si tisícky domácnosti môžu za výhodnejšiu cenu nainštalovať fotovoltické panely, slnečné kolektory, tepelné čerpadlo či kotly na biomasu, sa v tomto roku uzavrel minulý týždeň posledným kolom. Pilotný projekt s celkovým rozpočtom 45 miliónov eur končí v budúcom roku. K dispozícii ešte zostáva asi 13 miliónov eur. Pribudnú tiež vrátané peniaze z nevyužitých poukážok z posledného kola.

O pripravovaných zmenách v roku 2018 a tiež ďalšej fáze projektu hovorili včera odborníci zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) na seminári, ktorý v Bratislave zorganizovalo fotovoltické združenie SAPI.

Matej Veverka potvrdil, že aj v budúcom roku sa budú kolá vyhlasovať pravidelne každý mesiac, a to už od januára alebo začiatku februára. SIEA chce čo najviac kôl vyhlásiť v prvom polroku, aby sa zvyšné peniaze stihli vyčerpať a agentúra stihla pilotný projekt aj administratívne ukončiť.

Pre mimobratislavské regióny sa plánujú dve fotovoltické kolá. Pre domácnosti v Bratislavskom kraji bude k dispozícii asi 720 tisíc eur určených na zariadenia na výrobu tepla. Presnejší hramonogram kôl bude zverejnený do konca tohto roka.

Fotovoltika: Pribudne povinnosť

„Po intenzívnej diskusii, ktorá bola vyvolaná zo strany VSD, bude do procesu žiadosti o preplatenie poukážky doplnená kópia Oznámenia o uvedení malého zdroja do prevádzky v zmysle bodu (6) 4a zákona 309/2009 o podpore OZE,“ upozornil Veverka. SIEA ešte čaká na vyjadrenie Západoslovenskej distribučnej aj SSE-Distribúcia.

Uvedenie do prevádzky bude musieť výrobca elektriny, t.j. domácnosť, oznámiť prevádzkovateľovi distribučnej sústavy do 10 pracovných dní od spustenia zariadenia. Ak si výrobca elektriny túto povinnosť nesplní, distribučka bude oprávnená ho odpojiť.

„Zároveň bude na stránke Zelená domácnostim doplnený zoznam podporených inštalácií o príslušný kraj, aby si mohli distribučné spoločnosti overiť, či si domácnosti svoju povinnosť splnili,“ uviedol Matej Veverka. Novinky majú podľa neho slúžiť k lepšiemu prehľadu o tom, kto, kde, aký zdroj uviedol do prevádzky.

Doterajší pokrok

Detaily o aktuálnom stave čerpania pravidelne zverejňuje SIEA na webstránke projeku. Ten prešiel aj v tomto roku významnými zmenami, ktoré prispeli k efektívnejšiemu čerpaniu vyčlenených financií. Zatiaľ čo v prvých kolách dosiahol pomer vydaných ale nevyužitých poukážok až 47 %, tento „odpad“ sa postupne podarilo znížiť. V posledných kolách sa ich nevyužitie pohybuje na úrovni 15 – 20 %.

Dôvodom pokroku v čerpaní peňazí bola lepšia pripravenosť domácností aj zhotoviteľov a tiež prechod na pravidelné mesačné vyhlasovanie kôl, ktoré mali vopred oznámený harmonogram. To uľahčilo plánovanie inštalácií a znížilo administratívny nápor. Výzvy zamerané na konkrétne typy zariadení tiež umožnili, že domácnosti žiadajúce o príspevok na fotovoltické zariadenia bez akumulácie majú väčšiu šancu získať poukážku, keďže už nesúperia s ostatnými typmi v rámci jedného kola.

Novinkou v tomto roku bola aj povinnosť zhotoviteľov zapísať sa do Registra partnerov verejného sektora, pokiaľ suma poukážok, resp. všetky ich príjmy z verejných programov a prostriedkov, presahujú sumu 250 tisíc eur v kalendárnom roku. Podľa Veverku už niekoľko zhotoviteľov registrovaných je. „Ak by neboli zapísaní, nemohli by sa im ďalej preplácať poukážky,“ upozornil.

SAPI: Projekt zvýšil povedomie verejnosti

Asociácia fotovoltikov považuje Zelenú domácnostiam za celkovo úspešný projekt. „Program výrazne zvýšil povedomie verejnosti o obnoviteľných zdrojov medzi bežnou verejnosťou. Ľudia vedia posúdiť, čo je fotovoltika, tepelné čerpadlo a že kotol existuje aj na biomasu. Je to jediný program, ktorý už dva roky podporuje rozmach zelených technológií na Slovensku,“ skonštatoval Pavel Šimon zo SAPI. „Nehovorím ale, že je úspešný pre jednotlivých inštalatérov, zhotoviteľov,“ dodal.

Poukázal na komplexnosť projetku, ktorá súvisí s tým, že peniaze pochádzajú z eurofondov a do hry vstupujú i ministerstvá životného prostredia a financií a tiež regionálne distribučky. „SIEA napriek zlému zadaniu zvonku urobila dobrú prácu a funkčný projekt,“ uviedol Šimon.

SAPI sa však obáva o schopnosť dočerpať aktuálne dostupné financie v pilotnom projekte, keďže je potrebné vyčerpať 1/3 peňazí za 1/4 času.

Michal Ilovič zo SIEA ale verí, že sa to aj vďaka doterajším úpravám podarí. „Doba posudzovania poukážok sa skracuje. Sme si celkom istí, že to za polroka zvládneme,“ poznamenal.

Po roku 2018

Pavel Šimon v ďalšej etape projektu od roku 2019 navrhuje zaviesť viacero zmien, napr. priebežnú registráciu domácností nezávisle od realizácie obdobne ako je to pri podobných dotačných projektoch v susednej Českej republike alebo Rakúsku; vytvoriť zásobník nezrealizovaných žiadostí a tiež umožniť zámenu typu zariadenia na poukážke za iné zo zoznamu.

Na otázku, ako vyzerá pokračovanie projektu v ďalších rokoch, zástupcovia SIEA nevedeli presne odpovedať. „Vzhľadom na to, že pokračovanie projektu ešte nebolo schválené, je predčasné hovoriť o termíne odkedy dokedy bude trvať aj o tom, s akým rozpočtom bude,“ uviedol Ilovič. Projekt ešte musí prejsť schválením Európskej komisie, viac informácií bude SIEA vedieť na jeseň budúceho roka po vyhodnotení pilotnej fázy a vzájomných rokovaniach.

Siedmy výročný seminár s názvom FOTOVOLTIKA A OZE V ROKU 2018 zorganizovala dňa 15. novembra 2017 Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE. Portál energia.sk bol mediálnym partnerom podujatia.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.