Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
19. októbra 2017 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

V poslednom tohtoročnom dotačnom kole SIEA vydala 616 poukážok

V poslednom tohtoročnom kole domácnosti získali príspevky na 263 slnečných kolektorov, 217 tepelných čerpadiel a 136 kotlov na biomasu. Do 30 dní od vydania musia domácnosti poukážky spolu so zmluvami odovzdať zhotoviteľom. Na ich využitie a podanie žiadostí o preplatenie majú tri mesiace. Záujem o príspevky prekročil v tomto kole vyčlenenú čiastku 1,25 milióna eur o 10 % v siedmej minúte od spustenia. Vzápätí sa kolo uzatvorilo a systém žiadosti vyhodnotil.

Od začiatku projektu v decembri 2015 Slovenská inovačná a energetická agentúra preplatila z projektu financovaného prostredníctvom Operačného programu Kvalita životného prostredia viac ako 9 700 poukážok v celkovej hodnote viac ako 21,6 miliónov eur. Ďalšie poukážky za vyše 4,7 miliónov eur už majú domácnosti k dispozícii.

„O podmienky podpory sa od roku 2015 zaujímalo vyše 200-tisíc používateľov webovej stránky projektu, len tento rok to bolo vyše 50-tisíc. Sú to vysoké čísla, neustále však pripomíname, že obnoviteľné zdroje nemusia byť vhodné pre každého. Hoci domácnosti môžu získať podporu až do 50 percent oprávnených nákladov na inštaláciu, vždy treba v spolupráci so zhotoviteľom dobre zvážiť, do akých zariadení a s akým výkonom sa im oplatí investovať,“ uviedla generálna riaditeľka SIEA Svetlana Gavorová.

Z celkového rozpočtu pilotného projektu 45 miliónov eur aktuálne zostáva na budúcoročné kolá pre regióny mimo Bratislavského samosprávneho kraja takmer 12 miliónov eur. Pre Bratislavský samosprávny kraj je k dispozícii 720 tisíc eur, ktoré budú využité na inštaláciu zariadení na výrobu tepla. Kolá plánuje SIEA vyhlásiť v prvom polroku, nakoľko v roku 2018 pilotný projekt končí. Harmonogram kôl na rok 2018 SIEA zverejní do konca roku 2017.

V súčasnosti už SIEA pripravuje pokračovanie projektu Zelená domácnostiam tak, aby bolo možné od roku 2019 využiť ďalšie prostriedky vyčlenené na podporu využitia obnoviteľných zdrojov energie v domácnostiach.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.