Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
13. septembra 2017 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

V Leopoldove už vyrobili viac než milión ton biodieslu

Biopalivá primiešané v benzíne a nafte účinne znižujú emisie skleníkových plynov z výfukov áut, celkovo o 50 až 80 % a tým pomáhajú k zlepšovaniu životného prostredia. Ich povinným primiešavaním do pohonných hmôt Slovensko napĺňa stanovené ciele v oblasti ochrany klímy. Zároveň sú príspevkom k zníženiu závislosti na dovoze ropy, keďže pokrývajú časť potrieb motoristov domácou produkciou.

„Celková úspora skleníkových plynov, prepočítaná na CO2, predstavuje také množstvo emisií CO2, aké vyrobí jedna veľká cementáreň na Slovensku za tri roky. Toľko emisií vďaka biodieslu zmizlo z našich ciest,“ uviedol Matej Sabol, generálny riaditeľ skupiny Envien Group, do ktorej závod Meroco patrí.

Biodiesel alebo bionafta či FAME (Fatty Acid Methyl Esther) sa na Slovensku vyrába od roku 2008. Ročný objem výroby je približne 100 tisíc ton, pričom ako surovina sa využíva olej z repky olejnej, ale aj použitý kuchynský olej.

Z domácej repky olejnej sa na biopalivo využíva 80 – 85 % úrody, zvyšok tvorí import. Od roku 2011 sa na prípravu biodieslu na Slovensku spotrebovalo 1 255 304 ton repky olejnej.

Výroba bionafty podľa spoločnosti MEROCO podporuje odbyt repky u domácich farmárov a prispieva k zamestnanosti v agrosektore i službách. Repkový olej je dominantnou surovinou pre biodiesel vyrobený v Európskej únii.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.