Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
7. septembra 2017 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Taliani stavajú v Číne autonómne zelené mesto

Doteraz sme boli zvyknutí na to, že sa stavali objekty prispievajúce k ochrane životného prostredia, akými sú futuristické veže pohlcujúce jemný prach alebo steny absorbujúce smog; používali sa zvláštne materiály vyrobené z obnoviteľných zdrojov. Oveľa zložitejšie je realizovať projekt mestského celku so všetkými službami, ktoré by mal tie najlepšie vlastnosti.

Prvé mesto, ktoré by malo byť postavené do konca roka 2020 a ktoré bude odpovedať trvalo udržateľnému rozvoju, si objednalo mesto Liou-čou v Číne, v oblasti, ktorá patrí vo svete k tým, ktorú sú najviac zasiahnuté smogom. Rozkladať sa bude na ploche 175 hektárov pozdĺž rieky Liou-ťiang v provincii Kuang-si Čuang na juhu krajiny.

Podľa projektu by v ňom malo bývať 30.000 ľudí. Stáť tu budú nielen rezidenčné budovy, ale tiež komerčné a rekreačné objekty, hotely, dve školy a nemocnice. Je to taký malý experiment, ktorý má ukázať, či je možné mestský model z laboratória preniesť do iných oblastí sveta.

Každá budova bude energeticky autonómna a vybavená systémami, ktoré umožňujú udržateľný rozvoj. Geotermia sa bude využívať pre vykurovanie interiérov. Na všetkých strechách budú fotovoltické panely, ktoré budú akumulovať čo najviac obnoviteľnej energie. V Liou-čou Forest City, ako bol projekt pomenovaný, budú môcť jazdiť iba elektromobily a mestská sieť bude napojená na svoju väčšiu sestru, vysokorýchlostnú trať, kde budú jazdiť moderné vozidlá, ktoré neznečisťujú životné prostredie. Predovšetkým však rôzne konštrukcie – niektoré postavené do výšky a iné do šírky – rovnako ako spoločné priestory a ulice, budú priamo zaplavené zeleňou: v alejach, na námestiach, na balkónoch a priečeliach bude 40.000 stromov a jeden milión rastlín viac než stovky druhov.

Tieto prírodné pľúca pomôžu znížiť koncentráciu smogu v atmosfére. Až bude zelené mesto dokončené, malo by každoročne absorbovať okolo 10.000 ton CO2, ktorý sa stane najlepším hnojivom pre rastliny a 57 ton jemného prachu. Naopak by mesto malo produkovať 900 ton kyslíka ročne a tým výrazne zlepšiť kvalitu vzduchu, ktorí ľudia dýchajú. Zeleň bude slúžiť aj ako „pokrývka“ pomáhajúca znižovať teplotu v meste a teda aj globálne otepľovanie. Zeleň tiež tlmí hluk a v lesoch sa môžu usadzovať vtáci, hmyz a malé živočíchy.

Ide o veľmi premyslený a funkčný projekt, ku ktorému sa pripájajú ďalšie veľké mestá: v švajčiarskom Lausanne je to Cédrová veža a v Šen-čene, Šanghaji a Nan-ťingu vertikálne lesy.

ČTK, energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.