Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
22. augusta 2017 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

AFP: Kaktus môže byť v Mexiku významným zdrojom elektriny

V lesnatej zóne okolo hlavného mesta, sa opuncia mexická pestuje na 2800 hektároch pôdy. Mexiko je so zhruba 812 000 tonami ročne jedným z najväčších svetových producentov opuncie. Na rozľahlom trhu v Milpa Alta južne od metropoly bol nedávno spustený nový projekt.

Nevyužité zvyšky kaktusov, najmä kôra a bodliny, sa drtia a potom miešajú s baktériami, ktoré prispievajú k fermentaci a rozkladu. Následne sa táto surovina zahreje na 55 stupňov Celzia a môže sa využiť ako hnojivo i bioplyn, z ktorého sa vyrába elektrina.

„Inštalácia generátora, ktorý premieňa zvyšky tejto rastliny na čistú energiu, je významným projektom,“ povedal agentúre AFP Horacio Chavira, ktorý zodpovedá za rozvoj v Milpa Alta. Generátor, ktorý je schopný spracovať každý odpad biologického pôvodu, je v Mexiku unikátny, pretože sa inštaluje priamo tam, kde je odpad.

Generátor by mal byť schopný spracovávať tri až päť ton odpadu denne, z ktorého by vznikla viac než tona hnojiva a 170 kubických metrov bioplynu. Vyrábal by tak 175 kilowattov za hodinu. Mesto projekt zo značnej časti financovalo, vyčlenilo na neho 15 miliónov pesos (asi 720 tisíc eur). Po úspešnom otestovaní v Milpa Alta by sa mohol využívať aj inde.

Mexiko má veľké ambície, pokiaľ ide o obnoviteľnú energiu. Zaviazalo sa znížiť do roku 2030 emisie skleníkových plynov o 25 percent a do roku 2050 o 50 percent. Vlani sa podľa oficiálnych údajov vyrábalo 15,4 percenta energie z obnoviteľných zdrojov, ale len 0,11 percenta pochádzalo z bioplynu.

ČTK, energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.