Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
22. augusta 2017 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

ČR: Solárna daň by sa mohla zvýšiť

Na tlačovej konferencii po rokovaní vlády to uviedol minister zahraničia Ľubomír Zaorálek. Predseda dozornej rady Solárnej asociácie Jan Fousek označil návrh za silno populistický predvolebný krok.

Ministra Pilného ku kroku vyzvala vláda v súvislosti s prejednávaným návrhom nariadenia vlády ohľadom príspevku štátu podporovaným zdrojom energií. Na podporu zelenej elektriny a tepla plánuje štát pre rok 2018 zo štátneho rozpočtu poskytnúť 26,2 miliardy korún (asi 1 miliardu eur), rovnako ako tento rok.

„Požiadali sme ministra financií, aby sa zaoberal tým, ako tú solárnu daň zvýšiť. Je čas zaoberať sa zvýšením solárnej dane, ako zisky solárníkov učiniť primeranejšími. Je to spôsob ako siahnuť na solárnych barónov,“ uviedol Zaorálek. Dodal, že existuje stanovisko Európskej komisie, že návratnosť prostriedkov je až takmer neprimeraná.

Výška podpory pre OZE vzrástla zo zhruba miliardy korún v roku 2006 na viac než 40 miliárd korún v posledných troch rokoch. Prevažnú časť podpory, ktorú nepokryjú dotácie zo štátneho rozpočtu, zaplatia spotrebitelia. Celkovo sa na podporu takzvanej zelenej energie v Českej republike od roku 2006 do konca minulého roka vyplatilo takmer 250 miliárd korún, čo je približne  9,6 miliárd eur.

„To číslo je síce vysoké a ľudia to pred voľbami vnímajú. A je jednoduché im povedať, že to vezmeme solárnikom. Ale podpora je vysoká preto, že je v ČR pomerne veľa inštalovaného výkonu,“ uviedol Fousek. Prehnané výnosy solárnikov z rokov 2009 a 2010 boli podľa neho už obmedzené vtedy zavedenou solárnou daňou. „A to opatrenie bolo dostatočné,“ dodal.

Solárna daň vo výške 26 percent sa zaviedla v roku 2010 pre fotovoltické elektrárne s inštalovaným výkonom nad 30 kW, ktoré boli uvedené do prevádzky v období 2009 – 2010. Tento odvod mal platiť v rokoch 2011- 2013. V roku 2013 bola platnosť odvodu predĺžená na neurčito, zároveň klesol na desať percent a obmedzil sa len na elektrárne uvedené do prevádzky v roku 2010.

ČTK, energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.