Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
15. augusta 2017 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skTASR

Tendre podľa nových pravidiel znižujú v Nemecku dotácie na kWh energie

Opatrenie sa prijalo v záujme zastavenia rastu výdavkov štátu, respektíve spotrebiteľov elektriny, na ktorých sa štátne dotácie prenášali.

V druhom tendri tohto roku sa dotácia na kilowatthodinu (kWh) znížila o viac ako jeden cent na 4,28 centa. Dnes o tom informovala spolková agentúra pre elektrizačnú sieť v Bonne.

Povolenie na budovanie veterných kapacít získali uchádzači na celkový inštalovaný výkon vyše 1000 megawattov. Väčšina z nich bude postavená vo východnom Nemecku.

V tendri dostali prednosť občianske spoločnosti, ktoré vytvorili súkromné osoby v oblastiach, v ktorých nové parky vzniknú. Úrad im predĺžil lehotu na sprevádzkovanie kapacít zo stanovených 30 na 54 mesiacov. Až 95 % z tendrovaného inštalovaného výkonu získali práve tieto združenia.

Zaznieva však kritika, že veľké koncerny vytvárali fiktívne združenia a týmto spôsobom obchádzali zákon.

Kritizuje sa aj to, že spolkové krajiny Bavorsko, Bádensko-Württenbersko a Severné Porýnie-Vestfálsko neposkytli dosť plôch na výstavbu veterných parkov.

Copyright © TASR 2017

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.