Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Centrum pre výskum potenciálu biomasy - energia-sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Centrum pre výskum potenciálu biomasy. Foto: energia.sk
7. novembra 2016 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Slovensko využíva iba 3 % energetického potenciálu biomasy

Zo všetkých „ekologických“ zdrojov na Slovensku má najväčší energetický potenciál biomasa. Napriek tomu jej využívanie v súčasnosti zodpovedá približne 3 %. Nájsť cestu ako to zmeniť je jedným z hlavných poslaní Výskumného centra potenciálu biomasy, ktoré vzniká v Rovinke neďaleko Bratislavy. „Ak by sa využívala poľnohospodárska biomasa, môžeme nahradiť až 14 % všetkej energie,“ tvrdí  Štefan Pepich, riaditeľ Technického a skúšobného ústavu pôdohospodárskeho, ktoré patrí pod Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum. 

„Nórske know-how“

Projekt je podporený z nórskych fondov ako súčasť programu Zelené inovácie v priemysle. V rámci centra sa vybudujú dve laboratóriá, ktoré budú schopné merať fyzikálne, mechanické a chemické vlastnosti všetkých druhov biomasy. Špecializáciou jedného bude výskum i produkcia pevnej biomasy vo všetkých fázach, od spracovania vstupného materiálu na linke až po spaľovanie v kotly či analýzu emisií. Druhé laboratórium sa zameria na kvalitu bioplynu.

Dôležitou časťou projektu je prenos získaných poznatkov do praxe. Výskum a vývoj musia podľa Pepicha nachádzať uplatnenie na trhu. Centrum chce radiť poľnohospodárom, ako a koľko biomasy využívať, aby dokázali znížiť ekonomické náklady svojho podnikania a zvýšiť svoju konkurencieschopnosť. Výskumníci sa chcú podieľať sa aj na príprave legislatívnych materiálov.

Partneri projektu

Centrum sa bude opierať o vedomosti a technológiu z Nórska. Domácimi partnermi sú Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre a združenie právnických osôb Biomasa. Nórsko zastupuje tamojšia univerzita Norwegian University of Life Sciences a výskumné inštitúcie NIBIO a Tel-Tek.

Výška projektového grantu predstavuje 2,5 milióna eur. Okrem Nórskeho finančného mechanizmu je vznik výskumného centra podporený aj zo štátneho rozpočtu SR.

Projekt sa oficiálne odštartoval v auguste a ukončiť sa má koncom apríla 2017.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.