Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Dargov - EIA
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
3D stvárnenia geotermálnej elektrárne v Dargove. Foto: Analýza EIA
28. júla 2016 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Firma blízka Brhelovi chce do dvoch rokov spustiť prvú geotermálnu elektráreň v SR

Počítačová štúdia geotermálnej elektrárne v Dargove. Zdroj: Správa o hodnotení vplyvov EIA

Projekt geotermálnej elektrárne v obci Dargov patriacej do okresu Trebišov v tichosti napreduje. Spoločnosť Geocom Invest, ktorú podľa týždenníka Trend vlastní skupina okolo podnikateľa Jozefa Brhela, už stihla vykúpiť všetky potrebné pozemky a vypracovať geologický prieskum. Medzičasom došlo aj k zmene územného plánu. „Momentálne rokujeme spolu s investormi o financovaní prieskumného vrtu, ktorý by mal potvrdiť výsledky prieskumu,“ povedal pre náš portál Branislav Čekovský, predseda predstavenstva firmy. V ďalšej fáze projektu budú podľa neho nasledovať hydrodynamické skúšky. 

Obec Dargov leží v južnej časti Slanských vrchov. Košická kotlina má obrovský geotermálny potenciál. Aby sa dokázal využiť, investor sa musí dostať hlboko pod zem. Predpokladaná hĺbka vrtu v lokalite Dargov je 4200 metrov. Celkový rozpočet projektu  by podľa  štúdie mal dosiahnuť od 40 do 45 miliónov eur, ktoré budú financované výlučne zo súkromných zdrojov. Pritom len náklady na kompletné zabezpečenie vrtov zhltnú takmer polovicu – 21,5 miliónov eur.

V lokalite Dargov sa plánujú dva vrty – ťažobný a reinjektážny. Teplota na ústí ťažobného vrtu sa predpokladá na úrovni 185 stupňov Celzia (°C). Teplota vody pri vstupe do reinjektáže sa má pohybovať od 40 do 70 °C. Podľa štúdie bude inštalovaný výkon geotermálnej elektrárne 5,2 MW.

Geotermálna elektráreň v Dargove má byť založená na technológii binárneho cyklu. V praxi systém funguje ako uzavretá cirkulácia prúdenia vody, kedy vyťažená voda z hĺbky vyše štyri kilometre odovzdá na povrchu  svoju energiu a následne sa opäť vtláča pod zem.

Zdroj by tak mal vyrobiť na svorkách generátora asi 45 000 MWh elektriny ročne, z ktorých 32 200 MWh sa predá do Východoslovenskej distribučnej. „S výrobou elektriny začneme najskôr v roku 2018,“ informoval Čekovský. Očakávaná životnosť elektrárne, za predpokladu správneho prevádzkovania a nevyhnutnej údržby a revízií, môže presiahnuť 25 rokov.

Regulátor chce znížiť výkupné ceny 

Geotermálna energia je obnoviteľný zdroj šetrný k životnému prostrediu. Okrem ekologickosti ide aj o lukratívny biznis. Pre rok 2016 sa výkupná cena pre elektrinu vyrobenú z geotermálnej energie stanovila na 155,13 eur/MWh. Ak by elektráreň v Dargove vyprodukovala projektovaný objem elektriny, spomínaných 32 200 MWh, vlastník Geocom Invest by zarobil 5 miliónov eur.

To sa od roku 2017 môže zmeniť. Momentálne prebieha vyhodnotenie pripomienkovania novej vyhlášky Úradu pre reguláciu sieťových odvetví o cenovej regulácii v elektroenergetike. Podľa predloženého materiálu sa má doplatok za elektrinu z geotermálneho zdroja znížiť o 30 % na 108,71 eur/MWh.

V rámci medzirezortného pripomienkového konania sa proti chystanej zmene vyjadrilo združenie zamestnávateľov z Klubu 500. „Potenciálny zisk pre investorov nebude dostatočne atraktívny, aby vykompenzoval rizikovosť investície pri rozvoji obnoviteľných zdrojov, nakoľko aj marža z geotermálnych projektov klesne dosť nízko,“ píše sa v pripomienke Klubu 500.

O využívaní energie zemského jadra sa uvažuje aj v neďalekom Ďurkove. TASR/Milan Kapusta

Geotermálna energia na Slovensku

Potenciál geotermálnej energie na Slovensku je obrovský. Podľa Radovana Černáka zo Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra je na našom území k dispozícii 6.234 MW tepelnej energie, ale reálne sa využíva len 345 MW. Geotermálne vrty na našom území sa dominantne využívajú na rekreačné účely, v menšej miere na vykurovanie a pre potreby poľnohospodárstva.

Na Slovensku sú dnes tri sústavy CZT na báze geotermálnej energie. Nájdeme ich v Galante, Šali a Seredi, pribudnúť má aj vo Veľkom Mederi. Využívaním geotermálnej energie pri výrobe tepla sa ušetrí na nákupe plynu. Úspory sú tak vo variabilnej zložke ceny. Prekážkou ďalšieho rozvoja sú vysoké investičné náklady, ktoré sa prejavia v odpisoch vo fixnej zložke ceny tepla.

Od roku 2011 sa hovorí o výstavbe geotermálnej elektrárne v  Ďurkove pri Košiciach, ktorá by sa okrem výroby elektriny využívala aj na vykurovanie mesta. Budúcnosť projektu je nejasná.

Plánované využitie geotermálnych zdrojov v okolí Košíc by však mohlo ohroziť biznis tradičnej Teplárne Košice (TEKO), ktorej akcionárom je od začiatku tohto roka akciovka MH Manažment, nástupca Fondu národného majetku.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.