Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
30. mája 2016 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

V Kongu sa čoskoro začne stavať najväčšia priehrada sveta

Konžská vláda podľa denníka tlačí na urýchlené začatie výstavy prvej fázy výstavby, ktorou je vybudovanie vodného diela Inga 3 v hodnote 14 miliárd dolárov. Po dokončená ďalších etáp v celkovej hodnote 100 miliárd dolárov vznikne obrovská priehrada schopná dodávať takmer dvakrát viac energie, než doteraz najväčší hydroenergetický projekt sveta – čínske Tri rokliny.

Zástancovia projektu uvádzajú, že pokryje 40 % africkej spotreby elektriny. Podľa americkej mimovládnej organizácie International Rivers ale plán výstavby nezohľadňuje fakt, že kvôli priehrade bude musieť až 60.000 ľudí opustiť svoje domovy a projekt bude mať negatívny vplyv na rybiu populáciu v rieke. Vláda podľa organizácie nenechala vypracovať žiadnu štúdiu, ktorá by sa zaoberala dôsledkami na obyvateľov a krajinu. To kritizovala aj Svetová banka, ktorá projekt čiastočne financuje.

Podľa jedného zo šéfov projektu Bruna Kapandjie je výstavba nádrže jedinou možnosťou, ako vyriešiť nedostatok energie v krajine. „Ceny komodít padajú a my potrebujeme príjmy. Keď budeme mať veľa elektriny na export ako Kanada alebo Uruguay, nebudeme mať problém,” dodal.

Stavba, ktorá nadväzuje na doterajšie dve vodné diela, vláda v auguste zadá čínskemu konzorciu a budovať sa začne v novembri. Elektrinu začne vodné dielo produkovať za zhruba 5 rokov.

ČTK, energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.