Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
najlepsi napad - ilustracka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Logo projektu Najlepší nápad. Foto: oze.najlepsinapad.sk
6. decembra 2013 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Najlepší nápad: Rozprávkami za lepšie životné prostredie

Víťazné rozprávky z majstrovstviev sveta budujú v deťoch vzťah k životnému prostrediu a záujem o ochranu prírody. World EcoTales Cup je nápad, s ktorým sa do štvrtého ročníka projektu Najlepší nápad prihlásili Lucia Pavlíková a Radim Ondruška, študenti Obchodnej akadémie na Kukučínovej ulici v Trnave.

Enviro výchova od útleho veku

Malé deti sa najrýchlejšie učia cez príbehy. Preto najlepším spôsobom ako ich naučiť vážiť si prírodu a chrániť ju aj v dospelosti, je pomocou rozprávok s environmentálnou tematikou. Dvojica stredoškolákov vymyslela medzinárodnú súťaž, na ktorej sa každý rok vyberú a ocenia 3 najlepšie príbehy. Následne sa preložia do všetkých svetových jazykov, spracujú do formy audio nahrávok a rozdistribujú do všetkých škôlok sveta.

Napriek tomu, že rôzne eko príbehy už existujú, len málo z nich sa dostane do povedomia celého sveta. Väčšinou je na rodičoch, aby svoje deti naučili, aké dôležité je starať sa o životné prostredie. Na celonárodnej alebo medzinárodnej úrovni ucelená environmentálna výchova chýba a keď už nejaká je, začína až vo vyššom veku. Záujem detí v predškolskom veku je najefektívnejšie podchytiť nenútenou formou. Práve na to majú slúžiť, v spojení s hrou a detskou fantáziou, víťazné audio nahrávky EcoTales.

Rozprávky sú primárne určené pre materské školy, ale využiť sa môžu aj na prvom stupni základných škôl. Dostupné však budú pre každého rodiča, ktorý si uvedomuje dôležitosť ochrany životného prostredia a chce svoju lásku k prírode preniesť nenásilným spôsobom aj na svoje deti vo veku 3-8 rokov.

Prvé testovanie na Slovensku

Projekt je určený pre krajiny Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). K jeho rozšíreniu môžu napomôcť aj globálne spoločnosti s enviromentálnym cítením, ktoré majú možnosť spojiť svoje meno s eko rozprávkami v príslušnej krajine. V tejto chvíli rozprávky testuje 13 škôlok v Trnave, Jaslovských Bohuniciach a v Žiline, pričom rozprávka O Miškovi a svete slnečných zrkadiel sa už stihla umiestniť na 3. mieste v celonárodnom kole súťaže Enersol SK.

Najlepší nápad podporuje podnikateľské nápady mladých ľudí akouž  šetriť prírodu a energiu. Každý rok pomôže 10 vybraným nápadom mladých ľudí, ktorí študujú na technických stredných školách. Generálnym partnerom EKO témy je ZSE.

Ak vás projekt alebo konkrétny nápad zaujal a chcete ho podporiť, staňte sa poradcom projektu. Budete mať možnosť priniesť svoje skúsenosti mladým ľuďom pri rozbehu ich podnikania. Zapojiť sa môžete tu.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.