Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Orkney-Flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/penwin
17. septembra 2013 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Výstavba najväčšej prílivovej elektrárne v Európe dostala zelenú

O Škótsku sa v súvislosti s potenciálom výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov hovorí ako o „Saudskej Arábii obnoviteľných zdrojov energie“. V prvej fáze výstavby inštalujú šesť obrovských podvodných turbín. Prúdy a prílivové vlny si severnom pobreží Škótska sú považované za jedny z najcennejších na svete pre energetické projekty. Škótski ministri tvrdia, že energia morských vĺn pokryje kapacitu troch uhoľných elektrární.

„Musíme sa vysporiadať so zmenou klímy a musíme znížiť našu závislosť od fosílnych palív. Mali by sme využívať efektívnejšie domáce prírodné zdroje. Tie majú obrovský potenciál,“ uviedol Fergus Ewing,“ škótsky minister pre energetiku.

Foto: MeyGen Limited

Rozhodnutiu využívať OZE tlieskajú aj ekológovia. „Využitie obrovskej energie prílivu a morských vĺn je veľkou technickou výzvou, ale tento systém ukáže technológie a postupy, ktoré budú pilotnými pre ďalšie dôležité budúce projekty prílivových systémov po celom svete,“ povedal Richard Dixon, riaditeľ Friends of the Earth v Škótsku.

Zaujímavosti

Prílivová elektráreň je vodná elektráreň, ktorá pre roztočenie turbín využíva periodického opakovania prílivu a odlivu mora a tým vlastne kinetickú energiu rotácie Zeme; de facto nepatrne spomaľuje otáčanie Zeme. Prílivové elektrárne zároveň môžu fungovať aj ako prečerpávacie elektrárne (podľa Wikipedia)

Odhaduje sa, že z prílivovej energie by sa celosvetovo dalo vyrobiť 3. 000 GW elektrickej

Energie. Niektorí experti odhadujú, že z tohto potenciálu by bolo možné technicky využiť asi 2 %.

Prvá moderná prílivová elektráreň bola uvedená do prevádzky v ústí rieky Rance v Bretónsku vo Francúzsku, a to už v roku 1967. (podľa Enegia zblízka)

Prílivová energia má podľa zástancov dve hlavné výhody v porovnaní s veternou energiou – je viac predvídateľná a nepriťahuje kritiku ľudí, ktorí odsudzujú veterné elektrárne pre ich vplyv na súš. Výroba elektriny z prílivových vĺn sa však ukazuje byť veľmi obtiažna. Technológia je menej rozvinutá a drsné prostredie a extrémne poveternostné podmienky v oblasti výrazne zhoršujú výstavbu a správu prístrojov na výrobu elektriny. Výskumná spoločnosť Carbon Trust však naďalej odhaduje, že elektrina z prílivových vĺn by pri plnom rozvoji mohla mať na celkovej produkcii elektriny v Británii až pätinový podiel.

Celková kapacita výroby prílivovej elektrárne má byť 86 MW, čo zodpovedá spotrebe asi 46.000 domov, teda takmer 40 percentám domácností v regióne. Výstavbu má na starosti firma MeyGen Limited. Tá je spoločným podnikom investičnej banky Morgan Stanley, energetickej firmy International Power a firmy dodávajúce prílivovú technológiu Atlantis Resources. Stavba sa má uskutočniť v niekoľkých fázach. V prípade, že projekt naplní očakávania, firma MeyGen plánuje rozšíriť elektráreň a zvýšiť jej kapacitu na 398 MW.

(c) energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.