Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Kukurica - biomasa
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kukuričné pole (biomasa) - ilustračná foto. Zdroj: Flickr.com / snake.eyes (licencia Creative Commons)
14. novembra 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

O bioplynové stanice je na Slovenskú veľký záujem

Na Slovensku je značný záujem o výstavbu bioplynových staníc. Len v tomto roku predložilo na posúdenie štátnym orgánom svoj investičný zámer minimálne šesť spoločností. Tie majú záujem prispieť do slovenskej energetickej siete elektrinou vyrobenou prostredníctvom bioplynu, ktorý plánujú vyrábať spaľovaním najmä biomasy z poľnohospodárskej produkcie, ale aj spaľovaním kuracieho trusu či prasačej hnojovice.

V Humennom sa má postaviť bioplynová stanica za vyše štyri milióny eur. Ročne by mala vďaka bioplynu vyrobiť vyše osem miliónov kilowatthodín elektrickej energie a takmer päť miliónov kilowatthodín tepla. Bioplyn bude stanica produkovať takzvanou mokrou fermentáciou z organických hmôt vzniknutých poľnohospodárskou výrobou.

Súkromný investor plánuje postaviť bioplynku v Hlohovci. Investícia do výstavby novej tanice môže dosiahnuť až 4 mil. eur. Ročne by mala elektráreň vyrobiť zhruba osem tisíc megawatthodín elektrickej energie a tepla. K výrobe bioplynu bude spoločnosť využívať suroviny poľnohospodárskej produkcie.

Spoločnosť z Bratislavy plánuje v obci Kamenica nad Cirochou pri Humennom postaviť bioplynovú stanicu. za približne štyri milióny eur. Tepelný a elektrický výkon bioplynovej stanice by sa mal pohybovať na úrovni jeden megawatt. Elektrickú energiu a teplo bude vyrábať firma v bioplynovej stanici pomocou spaľovania kukuričnej siláže a prasacej hnojovice. Denne by mohla plánovaná bioplynka spracovať 11 ton prasacej hnojovice a takmer 50 ton kukuričnej siláže.

Pri Moldave nad Bodvou stavia bioplynku Občianske združenie Separe. Výstavba bioplynovej stanice v katastrálnom území obce Buzica by si mala vyžiadať od 2 do 4 mil. eur, podľa toho, pre akú technológiu sa investor rozhodne. Výkon bioplynovej stanice by sa mal pohybovať pod jedným megawattom. Bioplyn, spaľovaním ktorého sa bude vyrábať elektrinu a teplo, vyrobí bioplynová stanica prostredníctvom vstupných poľnohospodárskych surovín ako kukuričná siláž, rezanka zelenej trávy, maštaľný hnoj, či kurací trus.

Bioplynová elektráreň vyrastie zrejme aj pri Rimavskej Sobote, v katastrálnom území obce Štrkovec. Výstavba elektrárne si vyžiada približne štyri milióny eur. Táto bioplynová elektráreň by mala ročne vyrobiť zhruba osem tisíc megawatthodín elektrickej energie a takmer 8,2 tisíc mewatthodín tepelnej energie. Ročne by mala bioplynová stanica spotrebovať na výrobu bioplynu viac ako 16 tisíc ton kukuričnej siláže a 1,5 tisíc ton trávnej senáže.

V Medzilaborciach chce postaviť bioplynku za vyše 3 mil. eur súkromná spoločnosť z Košíc. Elektrický výkon bioplynovej elektrárne bude 572 kilowattov a tepelný výkon 558 kilowattov. Investor plánuje postaviť energetický zdroj v lokalite Vydraň, ktorý bude slúžiť na energetické zhodnocovanie biomasy a biologicky rozložiteľných odpadov.

Vďaka bioplynovým staniciam vyrába elektrickú energiu na Slovensku aj jedna z najväčších energetických spoločností E.ON. Spoločnosť E.ON Slovensko vyrobila počas prvého roka prevádzky svojich bioplyniek v obciach Cetín, Horovce, Hontianske Moravce a Ladzany 32 tisíc megawatthodín elektrickej energie. Tieto bioplynové stanice tak pokryli ročnú spotrebu 16 tisíc domácností. Skupina E.ON v rokoch 2006 až 2010 investovala na Slovensku do obnoviteľných zdrojov energie 16 mil. eur.

Zdroj: (c) SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.