Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
najlepsi napad - ilustracka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Logo projektu Najlepší nápad. Foto: oze.najlepsinapad.sk
19. decembra 2013 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Najlepší nápad: Krádež bicykla pomôže odhaliť elektromagnetizmus

Zariadenie s názvom CykloSOS GPS slúži na vyhľadávanie bicykla pomocou globálneho lokalizačného systému GPS. Je poháňané elektromagnetickou energiou, ktorá vzniká pohybom kolies, pričom užívateľ necíti pri bicyklovaní žiadny odpor. Tento systém je plne samostatný a nezávisí od žiadneho externého zdroja. Zároveň dokáže generovať dostatok energie na to, aby rozsvietil svetlo alebo slúžil ako USB nabíjačka.

Autormi a realizátormi nápadu sú Filip Kalina, Ivan Blahus, Eduard Klučiar, Dávid Oravec, Karol Mladý a Peter Veselský zo Strednej odbornej školy technickej v Zlatých Moravciach.

Konkurenciu pre tento produkt by ste na trhu hľadali len ťažko. Má veľký potenciál osloviť cyklistov, ktorí dbajú na svoje bezpečie, ako aj bezpečie svojich bicyklov. V dobe, keď je riziko nechať svoj bicykel zamknutý napríklad pred reštauráciou a odbehnúť si na toaletu, je dobré vedieť, že ak vám za tých päť minút náhodou zmizne, viete okamžite zistiť, kde sa bicykel nachádza a pohotovo zareagovať. V takomto prípade je svetlo alebo USB nabíjačka len príjemným bonusom.

V súčasnosti majú študenti hotový prototyp. Už v tejto fáze dokáže generovať dostatok energie na fungovanie systému GPS a rozsvietenie zadného svetla. Mladí vynálezcovia aktívne pracujú na tom, aby mohli pridať aj sľubované predné svetlo a USB nabíjačku. Keď sa im to podarí, systém chcú ponúkať vo viacerých vyhotoveniach. Okrem plného vybavenia bude k dispozícii aj lacnejšia verzia bez GPS, len so svetlom a USB nabíjačkou.

Najlepší nápad podporuje podnikateľské nápady mladých ľudí akouž  šetriť prírodu a energiu. Každý rok pomôže 10 vybraným nápadom mladých ľudí, ktorí študujú na technických stredných školách. Generálnym partnerom EKO témy je ZSE.

Ak vás projekt alebo konkrétny nápad zaujal a chcete ho podporiť, staňte sa poradcom projektu. Budete mať možnosť priniesť svoje skúsenosti mladým ľuďom pri rozbehu ich podnikania. Zapojiť sa môžete tu.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.