Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Štefan Koman - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Štefan Koman (Vemex Energo) Foto: energia.sk/Michal Jesenič
1. apríla 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Na trh s CNG vstupuje nový hráč

V rozvoji alternatívneho pohonu CNG nepatrí Slovensko medzi európskych lídrov. Zmeniť tento stav chce aj dodávateľ zemného plynu Vemex Energo. Spoločnosť niekoľko rokov analyzovala možnosti trhu a hľadala spôsob, ako prispôsobiť obchodný model slovenským podmienkam. „Trh s CNG je na Slovensku zatiaľ  len v plienkach. Vidíme tu veľký potenciál pre ďalší rozvoj,“ skonštatoval generálny riaditeľ Štefan Koman. Cesta ako vstúpiť do tohto segmentu by podľa neho mohla viesť cez veľkých zákazníkov, ktorých má firma vo svojom dodávateľskom portfóliu.

V spolupráci so stavebnou spoločnosťou Wienerberger plánuje Vemex Energo plynofikáciu manipulačnej techniky v rámci závodu v Zlatých Moravciach. Konkrétne má ísť výmenu vysokozdvižných vozíkov, ktoré doteraz spaľovali motorovú naftu, na ekologický pohon CNG spolu s prevádzkou podnikovej plniacej stanice. Projekt by sa mal zrealizovať v polovici tohto roka.

Rozvoj CNG na Slovensku stagnuje

Stlačený zemný plyn je lacnejšou a ekologickejšiu alternatívou v porovnaní s konvenčnými palivami. Po slovenských cestách aktuálne jazdí len zhruba 1.400 vozidiel na CNG. Najvýznamnejšie zastúpenie má v mestskej hromadnej doprave (približne 300 autobusov). V roku 2012 dosiahol predaj zemného plynu v tomto segmente približne 8,5 mil. metrov kubických. V poslednom období cítiť zvýšený záujem o tento pohon aj zo strany podnikateľov. Nevýhodou sú vyššie vstupné náklady na kúpu vozidla, ale predovšetkým riedka sieť plniacich staníc na našom území.

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) dnes prevádzkuje 8 verejných plniacich staníc na CNG, z ktorých 2 takéto plničky sa nachádzajú v Bratislave. Ďalšie nájdeme v Nitre, Košiciach, Žiline, Michalovciach, Novom meste nad Váhom a Komárne. Verejné stanice prevádzkuje SAD Zvolen, konkrétne vo Zvolene a Banskej Bystrici. Neverejné plničky využíva SAD Prievidza, SAD Trnava a súkromná spoločnosť v Banskej Bystrici.

Spoločnosť Vemex Energo už rok a pol rokuje o výstavbe CNG plničiek pre verejnosť. Mário Matušinec zo spoločnosti Vemex Energo priznáva, že výstavba infraštruktúry je mimoriadne nákladná záležitosť. Jedným dychom ale dodáva, že iná cesta pre ďalší rozvoj tohto odvetvia neexistuje. „Ľudia si nekúpia auto na CNG bez dostatočnej a dostupnej sieti plniacich staníc,“ doplnil. V rámci firmy sa v horizonte dvoch až troch rokov  hovorí o výstavbe 5 plniacich staníc na stlačený plyn, ktoré budú dostupné aj pre verejnosť.

Pre rozvoj infraštruktúry v zásade existujú iba dve možnosti – buď prevádzkovať CNG stojan na existujúcej čerpacej stanici alebo postaviť plniacu stanicu na „zelenej lúke“. V súvislosti s Vemex Energo sa v minulosti skloňovala prevádzka CNG stojanu na čerpačke Lukoil v Košiciach. Hoci prvotné rokovania sa javili ako nádejné, projekt nateraz zostáva ležať ľadom. Problémom sa podľa Štefana Komana stala ekonomická neefektívnosť prevádzky takejto stanice. „Do istého momentu bola táto stratégia dobrá. Dala by sa využiť aj v budúcnosti, ale je potrebné urobiť určité korektúry v zmluvných vzťahoch s poskytovateľom pozemku, na ktorom sa čerpacia stanica nachádza,“ vysvetlil.

Raketový nástup CNG v Česku

Vemex Energo sa chce vo svojej stratégii opierať najmä o bohaté skúsenosti svojej materskej firmy v Česku, kde v súčasnosti jazdí na stlačený zemný plyn viac než 6.700 vozidiel. Zatiaľ čo v roku 2009 bolo v krajine len 9 staníc na CNG, dnes majú českí motoristi k dispozícii viac už 54 takýchto plničiek a nové pribúdajú. Stimulom pre ďalší rozvoj sa môže stať aj nový model Škody Octavie s názvom G-Tec, ktorý spaľuje zemný plyn a do komerčného predaja sa má dostať v júni tohto roka.

Zásadný prelom v Česku nastal vlani. V minulom roku vzrástla tamojšia spotreba CNG medziročne o 44 % na 22 miliónov metrov kubických. Za posledných päť rokov sa dokonca strojnásobila. Môže za to predovšetkým stratégia Českej pošty, ktorá sa rozhodla ísť cestou plynofikácie svojho vozového parku. Firemná flotila Českej pošty aktuálne pozostáva z 800 vozidiel na CNG. V tomto roku sa vypísal tender na nákup ďalších 1.500 vozidiel na plyn, ktoré by sa mali objaviť na cestách už v lete.

Štátna pomoc je dnes pre rozvoj CNG kľúčová. „Proces výstavby a prevádzky CNG staníc musí vždy niekto naštartovať. Nikdy to nie sú malé podniky, zodpovednosť by mal zobrať do svojich rúk predovšetkým štát,“ podčiarkol Marcel Eder, riaditeľ spoločnosti Eco Power Energy, ktorá patrí medzi lídrov vo výstavbe CNG staníc v Česku.

V minulosti sa zvykli plničky CNG umiestňovať na okraje miest, dnes prevláda skôr opačný trend. Ako vysvetľuje Eder, cieľom je dostať sa čo najbližšie k motoristom a postupne zvyšovať ich komfort. Jeho firma dnes prevádzkuje v Česku CNG stojany na piatich čerpacích staniciach Lukoil. O ďalšom rozšírení sa rokuje aj s ostatnými tradičnými prevádzkovateľmi. 

Prechod na CNG v kombinácii s prevádzkou plničky môže znamenať pre firmu výraznú úsporu financií. V porovnaní s využitím konvenčných palív môže firma ušetriť až 40 % nákladov. Ako ďalej podotkol Eder, na českom i slovenskom trhu vládne dostatočná konkurencia medzi dodávateľmi technológie, čo dáva silné predpoklady pre transparentné výberové konanie. 

Globálny dopyt sa zvyšuje 

Popularita CNG rastie aj globálne. Po svetových cestách momentálne jazdí už 20 miliónov vozidiel s pohonom na zemný plyn. Návrh smernice Európskej komisie o budovaní infraštruktúry pre alternatívne palivá priamo nariaďuje štátom EÚ, aby zabezpečili verejne prístupnú infraštruktúru pre dodávku CNG s presnými vzdialenosťami medzi čerpacími stanicami, ktoré umožnia prevádzku vozidiel na CNG na celom území EÚ. Podľa Európska plynárenskej asociácie Eurogas sa spotreba CNG v Európe  môže do roku 2035 zvýšiť až sedemnásobne.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.