Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
B&W nuclear plant
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/Bistrosavage (licencia Creative Commons)
13. marca 2014 Jadrová energia od Energia.skSITA

JESS predložila zámer k novému jadrovému zdroju

Úvodné práce procesu posudzovania vplyvov výstavby novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach na životné prostredie sa začali v druhej polovici roka 2013. Zámer pre navrhovanú činnosť, ktorý odovzdala Jadrová energetická spoločnosť Slovenska (JESS) na Ministerstvo životného prostredia SR, je tak v rámci procesu EIA vôbec prvou dokumentáciou. Predložený dokument je súčasťou predprojektovej fázy projektu, nie rozhodnutím o realizácii projektu výstavby elektrárne.

„Predložený dokument popisuje základnú charakteristiku projektu s upriamením pozornosti na informácie o súčasnom stave životného prostredia na území, kde sa plánuje činnosť vykonávať, ako aj územia, ktoré by bolo navrhovanou činnosťou dotknuté,“ píše sa v stanovisku JESS. Zámer obsahuje tiež informácie o predpokladaných vplyvoch navrhovanej činnosti na životné prostredie s návrhmi na ich vylúčenie, zmiernenie alebo kompenzáciu v etape realizácie a prevádzky.

Moderná jadrová technológia v Bohuniciach

Ako uviedol generálny riaditeľ JESS, pri spracovaní zámeru sa použil striktne konzervatívny prístup. Možné vplyvy projektu novej atómovej elektrárne na životné prostredie sa podľa neho hodnotili z pohľadu ich najnepriaznivejších parametrov. „V rámci projektu novej jadrovej elektrárne sa uvažuje s využitím najmodernejšej technológie, ktorá je reálne k dispozícii a ktorá nebola doposiaľ použitá na našom území. Práve zásluhou technológie s využitím jadrových tlakovodných reaktorov generácie III+ sa nepredpokladajú významne negatívne radiačné a neradiačné vplyvy na životné prostredie, ani na zdravie obyvateľstva. Rovnako sa nepredpokladajú negatívne vplyvy na ostatné zložky a časti životného prostredia, ako sú povrchové a podzemné vody, fauna, flóra, ekosystémy, chránené územia, prírodné zdroje, kultúrne pamiatky a pod., a to ani v prípade, keď berieme do úvahy aj kumulatívny vplyv nového jadrového zdroja a súčasných, resp. plánovaných jadrových zariadení v danej lokalite,“ uviedol Štefan Šabík, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ JESS.

Východiská umiestnenia vyplývajú z uznesenia vlády SR č. 948/2008 k novému jadrovému zdroju v lokalite Jaslovských Bohuníc, z návrhu Energetickej politiky SR 2013, ako aj z Koncepcie územného rozvoja SR 2011 a návrhu ÚP Trnavského samosprávneho kraja z roku 2013.

Ako zdôraznila spoločnosť JESS, vzhľadom na historickú previazanosť Jaslovských Bohuníc s jadrovou energetikou je v danej lokalite dostatok dostupných plôch a infraštruktúrnych prepojení. V projekte podľa predkladateľa zámeru možno od jeho začiatku počítať aj s dostatkom kvalifikovanej pracovnej sily, s kapacitami na spracovanie rádioaktívneho odpadu, ako aj so stabilným podnikateľským prostredím a podporou miestneho obyvateľstva.

Finalizácia procesu EIA roku 2016

Nasledovať bude proces pripomienkovania. K predloženému zámeru, ktorý je verejným dokumentom, sa budú môcť vyjadriť dotknuté obce, orgány štátnej správy, ako aj široká verejnosť. Po ukončení pripomienkovania sa určí rozsah hodnotenia. Následne sa začne spracúvať správa o hodnotení, ktorá by mala byť dokončená v druhej  polovici roka 2015.

Súčasťou správy bude podrobné vyhodnotenie vplyvov nového jadrového zdroja na jednotlivé zložky životného prostredia a na zdravie obyvateľstva na základe vykonaných podrobných analýz. V nadväznosti na správu sa uskutočnia verejné prerokovania navrhovanej činnosti na úrovni dotknutých obcí vrátane cezhraničných konzultácií a prerokovaní.

Po skončení posudzovania vypracuje Ministerstvo životného prostredia SR záverečné stanovisko k projektu, ktoré je nevyhnutným podkladom na ďalšie povoľovacie činnosti v rámci konaní v zmysle atómového a stavebného zákona. Jeho vydanie sa očakáva v prvej polovici roka 2016.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.