Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
žiarivka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Žiarivka. Foto: Flickr.com/ Cea(licencia Creative Commons)
17. októbra 2013 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Jednoduché riešenia prinášajú veľké úspory

S rastom cien energií sa spotrebitelia zamýšľajú, ako by mohli čo najjednoduchšie ušetriť. Odpoveď je pritom veľmi prostá. A netreba navštíviť ani energetického poradcu! Úplne postačí, ak zmeníte svoje spotrebiteľské správanie, uplatníte zásady energetickej efektívnosti a budete sa riadiť sedliackym rozumom.

Vykurujte efektívne

Pomaly sa blíži zima a my začíname kúriť. Tepelná pohoda je pre vytvorenie komfortného vnútorného prostredia dôležitá. No náklady, ktoré sa s ňou spájajú, nie sú o nič menej dôležité. Ak na radiátory namontujete termohlavice, udržia v miestnosti nastavenú teplotu a ušetríte až 15 % energie. Pred vykurovacou sezónou nezabudnite radiátory odvzdušniť. V zime miestnosti neprekurujte, vetrajte nárazovo a intenzívne.

Kuchyňa a spotrebiče

Spotreba energie v kuchyni vždy závisí aj od kvality jednotlivých spotrebičov. Pri nákupe si preto všímajte nielen ich cenu a výkon, ale aj spotrebu. Dnešné elektrospotrebiče sú o 60% úspornejšie ako staršie typy. Chladničku postavte ďalej od tepelného zdroja. Dokonca aj používaním pokrievok, správnej veľkosti hrnca či tlakového hrnca dokážete spotrebu znížiť. Jedným z najužitočnejších pomocníkov v kuchyni je jednoznačne umývačka riadu. Zverte jej svoj riad a ušetríte nielen peniaze, ale aj čas.

Nahraďte klasické žiarovky

Klasické žiarovky sú menej hospodárne. Na svetlo premieňajú maximálne 10 % spotrebovanej energie. Zo zvyšku produkujú teplo. Nové svetelné zdroje sú energeticky efektívnejšie, a zároveň ohľaduplnejšie k životnému prostrediu.

Usporíte aj zmenou dodávateľa

V súčasnosti dodávatelia ponúkajú združenú dodávku plynu a elektriny. Integrovanou dodávkou môže domácnosť v niektorých prípadoch pri väčších odberoch dosiahnuť úsporu o viac ako 10 %. V každom prípade sa pred uzatvorením zmluvy dôkladne oboznámte so zmluvnými podmienkami. Pri čítaní nevynechajte ani text pod čiarou či malé písmo.

Komentár vyšiel 17.10.2013 ako editoriál v špecializovanej prílohe spoločnosti Mediaplanet – Bývanie a úspora energií. Celá príloha je k dispozícii na tomto webovom odkaze.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.