Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
2. júla 2019 Jadrová energia od Energia.skSITA

Tretí mochovecký blok je v poslednom štádiu pred zavážaním paliva

Je to posledný krok predtým, ako budeme zavážať jadrové palivo do reaktora,“ povedal Strýček. Technicky by mal byť tretí blok pripravený na zavážanie jadrového paliva v septembri tohto roku, doplnil svojho šéfa Peter Andraško, riaditeľ generálneho manažmentu dostavby mochoveckých blokov.

Predtým ako Slovenské elektrárne zavezú jadrové palivo do reaktora, prídu sa na dostavbu mochoveckých blokov ešte pozrieť kontrolné misie z organizácií WANO a OSART. „Tie sa uskutočnia v jeseni tohto roku, na prelome novembra a decembra,“ doplnil Strýček.

Predsedníčka Úradu jadrového dozoru SR (ÚJD) Marta Žiaková pred novinármi potvrdila, že v súčasnosti na treťom dostavovanom jadrovom bloku vykonávajú inšpektori kontroly zhody.

Niekoľko kontrol

„Zostáva ešte niekoľko kontrol zhôd na niektorých systémoch,“ povedala Žiaková. Po ukončení veľkej revízie elektrárne opakovane natlakujú primárny okruh tretieho jadrového bloku.

Následne dobehnú dva testy z horúcej hydroskúšky a uvidíme, akým spôsobom budú ešte odstraňované nedostatky, ktoré boli zistené. Postupne ako budú odstraňované nedostatky, budeme môcť pripravovať povolenie na nábeh elektrárne,“ konštatovala Žiaková.

Tretí blok Atómovej elektrárne Mochovce by mali Slovenské elektrárne podľa ostatných vyjadrení uviesť do prevádzky začiatkom budúceho roka. Štvrtý zhruba o rok neskôr. Šéfka jadrového kontrolného úradu nechcela jednoznačne potvrdiť dodržanie termínov dostavby tretieho a štvrtého bloku v Mochovciach.

Z nášho hľadiska nie je dôležitý termín uvádzania jadrového bloku do prevádzky. Z nášho pohľadu je dôležitá jadrová bezpečnosť. Takže pôjde to do prevádzky vtedy, keď budeme presvedčení, že všetky systémy sú nastavené tak, že môžu bezpečne a spoľahlivo vykonávať svoju funkciu,“ dodala Žiaková s tým, že pevne verí, že sa termín pri treťom bloku tentokrát podarí dodržať.

Dostavba blokov

Pri štvrtom jadrovom bloku, ktorý by mal ísť do prevádzky o zhruba o rok neskôr ako tretí, je však predsedníčka ÚJD opatrná. „Tam to vidím o trochu dlhšie ako jeden rok, ktorý sa predpokladá,“ povedala Žiaková.

Dostavba dvoch jadrových mochoveckých blokov si mala vyžiadať podľa posledných informácií 5,4 miliardy eur. Oneskorenie bude mať vplyv aj na navýšenie celkového rozpočtu dostavby oboch blokov, a to v predpokladanom objeme 270 miliónov eur. Manažment spoločnosti by už chcel viackrát navyšovaný rozpočet (dostavba začínala na sume 2,8 mld. eur – poznn. red.) dodržať.

„Je tam určité riziko, ale my ako spoločnosť urobíme všetko preto, aby sme do toho zmestili,“ zdôraznil Strýček.

Aj parlamentná opozícia už netrpezlivo očakáva dostavanie nových mochoveckých blokov. Taktiež pripúšťa, že iná možnosť ako jadrové bloky dostavať už neexistuje.

Znepokojená opozícia

„Verím tomu, že to dotiahneme do zdarného konca, lebo tretí a štvrtý blok veľmi potrebujeme,“ uviedla pred novinármi predsedníčka parlamentného hospodárskeho výboru a poslankyňa NR SR za stranu SaS Jana Kiššová: Opozíciu však podľa nej neteší, že sa termíny dostavby neustále posúvajú.

„Boli sme tu takmer pred rokom a spustenie tretieho bloku bolo plánované v druhom kvartáli tohto roku. Dnes máme tretí kvartál a stále nie je nič spustené. Najbližší komunikovaný termín je február budúceho roku. Aj to sú už opatrnejšie vyjadrenia, či bude tento termín dodržaný,“ uzavrela Kiššová s tým, že opoziční politici sú znepokojení aj neustálym predražovaním dostavby Atómovej elektrárne Mochovce.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.