Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
23. februára 2018 Jadrová energia od Energia.skTASR

Rakúsko napadlo na Súdnom dvore EÚ rozhodnutie EK o subvenciách rozšírenia Paksu

„Atómová energia nemá čo hľadať v Európe. Z tohto nášho postoja neustúpime ani o krok,“ uviedla ministerka vo vyhlásení.

Maďarsko aj napriek dávnejšie avizovanému rakúskemu protestu začne s výstavbou dvoch nových blokov atómovej elektrárne v Paksi podľa pôvodného plánu vo februári. Pre agentúru TASS to 24. januára uviedol maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

„Všetko je už rozpracované, vrátane investícií, všetko ide v súlade s určenými termínmi. Iste viete, že rakúska strana namieta voči rozhodnutiu EK v otázkach investícií – to však nebude mať vplyv na dodržanie pôvodného plánu,“ povedal šéf maďarskej diplomacie.

Rakúska spolková vláda 22. januára avizovala, že rozhodnutie EK, ktoré dalo zelenú rozšíreniu jadrovej elektrárne v Paksi, napadne súdnou cestou.

Hlavným dôvodom pokusu o vyhlásenie neplatnosti rozhodnutia EK je jej konštatovanie, že subvencovanie výstavby dvoch nových reaktorov v Paksi, ktoré by mali nahradiť štyri z 80. rokov minulého storočia, nie je dôvodom na znepokojenie.

Viedeň chce právnicky spochybniť, že podpora takéhoto charakteru slúži spoločným záujmom, pretože iba v takom prípade by dotovanie jadrovej energetiky bolo prípustné.

Dva nové bloky elektrárne by mohli podľa maďarskej vlády vyrábať elektrickú energiu už v roku 2026. Prípravné investície sa majú začať tento rok.

Ruský prezident Vladimir Putin na pracovnej návšteve v Budapešti vlani 2. februára povedal, že s maďarským premiérom Viktorom Orbánom venovali projektu výstavby dvoch nových blokov atómovej elektrárne v Paksi mimoriadnu pozornosť. „Tento projekt v hodnote 12 miliárd eur vytvorí 10.000 nových pracovných miest,“ podčiarkol vtedy Putin.

Copyright © TASR 2018

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.