Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
24. januára 2018 Jadrová energia od Energia.skTASR

MH SR odstúpilo od memoranda so spoločnosťou European Uranium Resources (2)

Pripomenul, že ešte v novembri minulého roka požiadal primátor ministra o zrušenie tohto memoranda, čím by nadviazali na spoločné a zásadné aktivity proti ťažbe uránu pri Košiciach.

„A keďže som od začiatku proti ťažbe uránu pri Košiciach, rozhodol som sa pánovi primátorovi vyhovieť a ako minister hospodárstva som od tohto memoranda dnešným dňom odstúpil,“ povedal na brífingu Žiga.

V prípade memoranda išlo podľa Žigu o právne nezáväzný dokument, ktorý ministerstvo hospodárstva aj pre zásadné zmeny zákonov v súvislosti so zákazom ťažby rádioaktívnych látok dlhodobo považovalo za bezpredmetné a nevykonateľné. „Dôkazom je, že v projekte sa nepokračovalo,“ informoval ďalej minister.

Raši rozhodnutie MH SR privítal. „Vyzval som na zrušenie tohto dokumentu, ktorý dnes už nemá opodstatnenie. Potom, čo sme ešte spolu s pánom ministrom v minulom volebnom období presadili zákaz ťažby uránu bez súhlasu obyvateľov v referende, ide o dôležitý signál a potvrdenie pre Košičanov, že pokračujeme v našom úsilí o ochranu životného prostredia a sme zásadne proti ťažbe,“ dodal primátor Košíc.

Formálne odstúpenie od memoranda podľa ministra hospodárstva prispeje k tomu, aby sa táto téma úplne zbytočne a nezmyselne prestala politicky zneužívať a zneisťovať verejnosť. „Je to jasný symbolický odkaz do Košíc a na východné Slovensko, že sa proti vôli obyvateľov žiadne rádioaktívne látky ťažiť nebudú,“ zdôraznil Žiga.

Memorandum o porozumení a spolupráci v energetickom sektore medzi rezortom hospodárstva a firmou European Uranium Resources podpísal v decembri 2012 exminister hospodárstva Tomáš Malatinský a týkalo sa potenciálneho využitia ložiska v lokalite Kurišková-Jahodná.

Súčasný minister hospodárstva Peter Žiga dodal, že sa v minulosti jasne postavil proti ťažbe uránu pri Košiciach. Pripomenul, že v roku 2014 ako minister životného prostredia, spolu s primátorom Košíc a poslancom Národnej rady SR Richardom Rašim, presadil zákaz ťažby rádioaktívnych nerastov, a teda aj uránu bez súhlasu obyvateľov v referende. Rezort životného prostredia pod jeho vedením po 10 rokoch nesúhlasil s predĺžením prieskumného územia Kurišková-Jahodná.

Copyright © TASR 2018

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.