Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
18. decembra 2017 Jadrová energia od Energia.skSITA

V Turecku bola zahájená stavba JE Akkuyu v rámci počiatočného povolenia na výstavbu

Elektráreň Akkuyu so štyrmi blokmi typu VVER-1200 generácie III+ stavia v Turecku ruská korporácia pre atómovú energiu Rosatom. Hlavným cieľom súčasných prác je pripraviť všetko nevyhnutné pre zahájenie betónovania základov objektov jadrového ostrova. V rámci obmedzeného povolenia sa môžu konať stavebné a montážne práce vo všetkých objektoch jadrovej elektrárne okrem budov a konštrukcií, ktoré patria k bezpečnostným systémom jadrového ostrova.

Povolenie umožňuje napríklad začať s výkopom základovej jamy až do hĺbky podľa projektu, s navezením a urovnaním podkladovej vrstvy pod základovú dosku hlavných a pomocných budov, s úpravou zálivu Akkuyu do výšky +10,5 metru a so stavbou nákladných terminálov Východný a Západný, východného a južného kanálu na odvod vody, dočasných budov, požiarnej ústredne a rezervoárov protipožiarnej vody.

„Na dnešnej ceremónii sa zúčastnia aj miestni obyvatelia, takže by som chcel využiť túto príležitosť a poďakovať im za podporu. Vedenie Rosatomu rozhodlo o vytvorení Občianskej komisie JE Akkuyu, ktorá bude pri realizácii nášho projektu slúžiť ako platforma pre dialóg, komunikáciu a spoluprácu s verejnosťou. Máme pred sebou takmer 100 rokov spolupráce, počas toho JE Akkuyu bude Turecku dodávať ekologicky čistú elektrinu,“ povedal Alexej Lichačov, generálny riaditeľ Rosatomu.

2. decembra 2017 bola dokončená príprava podkladu, ktorý bude pod základovou doskou reaktorovej budovy prvého bloku. Práce realizovala turecká spoločnosť, a to presne podľa časového plánu.

Značný podiel na projekte budú mať tureckí dodávatelia. Podľa predbežných odhadov turecká strana získa zmluvy v hodnote 35 – 40 % celkovej hodnoty projektu JE Akkuyu, tj. vo výške 6 – 8 miliárd dolárov. Viac než 350 tureckých firiem podalo žiadosť o zaradenie do zoznamu potenciálnych dodávateľov, z ktorých prvý už získali zákazky v oblasti budovania infraštruktúry pre novú elektráreň. Celkovo v tejto chvíli na stavenisku pracuje okolo 300 ľudí, z ktorých 90% sú občania Turecka z najbližších obcí Taşucu, Büyükeceli, Silifke a Aydıncık. Kvalifikovaných inžinierov a technikov prizval k spolupráci Rosatom z tureckých firiem, ktoré budovali najväčšie energetické a priemyslové objekty Tureckej republiky.

Projektová spoločnosť Akkuyu Nuklear chce v marci 2018 získať povolenie na výstavbu v plnom rozsahu a potom bude môcť začať s betónovaním základovej dosky, čo bude oficiálne zahájenie výstavby prvého bloku JE Akkuyu.

Projekt na výstavbu prvej jadrovej elektrárne v Turecku je realizovaný na základe Medzivládnej dohody, podpísanej vládami Ruskej federácie a Tureckej republiky v Ankare v máji roku 2010. Agentúra TAEK schválila lokalitu v roku 2011 a turecké ministerstvo životného prostredia a stavebného rozvoja dalo projektu kladné stanovisko EIA v roku 2014. Referenčným projektom pre túto elektráreň je ruská jadrová elektráreň Novovoronežská II, ktorej 1. blok zahájil komerčnú prevádzku vo februári 2017 ako prvý blok generácie III+ na svete. Elektráreň Akkuyu bude mať projektovú životnosť 60 rokov a každý rok bude vyrábať zhruba 35 TWh elektriny.

O projekt majú záujem aj české firmy, ktoré sú tradičnými dodávateľmi pre projekty Rosatomu realizované v Rusku a v tretích krajinách.

Zdroj: Essential Communications

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.